Wpisy z tagiem: japoński

piątek, 25 marca 2016

Niesamowicie lekki i puszysty sernik, a właściwie serowy biszkopt lub lekka sernikowa pianka.

Sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka (u mnie waniliowy serek President))
  • 95 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 33 g masła
  • 68 g mleka (ok.1/3 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej
  • 13 g mąki ziemniaczanej (ok.1 łyżka)
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko, masło i serek podgrzać, aż połączą się w kremową masę.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać.

Masę serową połączyć z żółtkami, wanilią i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Tortownicę (18-20cm) wysmarować masłem, dokładnie owinąć na zewnątrz foremkę 2-3 warstwami folii aluminiowej. Ciasto przełożyć do foremki i umieścić  całość w większym naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrzątek, do połowy wysokości foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 55 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszny, ekspresowy i łatwy makowiec bez spodu, z dodatkiem startych jabłek i z gotowej masy makowej.

Makowiec japoński z jabłkami

Składniki:

- 1 puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland))

- 3-4 jabłka , obrane i starte na tarce

- 5 jajek ( białka i żółtka osobno)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 10 łyżek kaszy manny

- ewentualnie cukier lub miód do smaku, jeżeli masa makowa jest niewystarczająco słodka

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do masy makowej, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, żółtka jaj, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki 25x30cm.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Makowiec japoński z jabłkami

 

 

 

 

 

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl