Wpisy z tagiem: lemon curd

piątek, 31 lipca 2015

Krucha tarta z orzeźwiającym cytrynowym kremem z lemon curd i mascarpone i słodką bezą na wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (26-27cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem. Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 20 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.5-10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Krem:

  • 1 słoiczek gotowego kremu lemon curd ( u mnie: Marks & Spencer Sicilian Lemon Curd 325g )
  • 250 g serka mascarpone

Mascarpone wymieszać na gładką masę z lemon curd, przełożyć na wystudzony spód kruchy.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać ocet winny.

Przełożyć pianę na spód z kremem cytrynowym.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

 

 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl