Wpisy z tagiem: oponki

wtorek, 25 lutego 2014

Szybkie i smaczne pączki serowe z dziurką, chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Można podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

OPONKI SEROWE

 

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):

- 250 g białego sera półtłustego, rozdrobnionego widelcem

- 250 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody

- 4 żółtka

- 4 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżki masła

- 4-5 łyżek cukru pudru, przesianego

- 1 łyżka spirytusu lub rumu

- olej rzepakowy do smażenia, ok. 1 litr



Wykonanie: 

Masło rozpuścić, wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać sodę, biały ser, żółtka, cukier, śmietanę, spirytus, roztopione masło. Wyrobić, podsypując mąką, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk.

Rozwałkować na ok.1 cm, szklanką wykrawać kółka i kieliszkiem w środku wyciąć mniejsze kółeczka, tworząc oponki.

Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok.2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( 1 szklanka cukru pudru+ ok.3 łyżki gorącej wody).

OPONKI SEROWE

OPONKI SEROWE

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl