Wpisy z tagiem: Pizza

środa, 03 stycznia 2018

Klasyczna, włoska pizza na cienkim i chrupiącym cieście z semoliną. Porcja na 4 okrągłe pizze o średnicy 20cm lub dwie większe prostokątne.

Pizza włoska

Składniki:

  • 30g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej typ 00 ( u mnie - mąka na pizzę "Basia" typ 00)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania blaszek

+ dodatkowo:

  • sos pomidorowy( passata pomidorowa doprawiona solą, oregano, bazylią, czosnkiem), dowolne dodatki ( szynka, oliwki, salami, pieczarki cienko pokrojone w plasterki, cebulka), starty ser - najlepiej mozzarella 

Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, dodać cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Dodać pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wymieszać w robocie, jednocześnie dolewając powoli pozostałą część wody. Ciasto połączyć w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. 

Ciasto rozłożyć na wysmarowane oliwą i oprószone mąką blaszki (4 małe okrągłe pizze lub dwie prostokątne). Posmarować sosem, nałożyć dodatki, posypać serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez ok. 10-15 minut.

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl