Wpisy z tagiem: kukurydza

czwartek, 30 lipca 2015

 Szybka i prosta sałatka z tuńczyka, fasoli i kukurydzy.

 Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka fasoli cannellini, np. Bonduelle gotowane na parze
  • 1 mała cebula czerwona, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Tuńczyka, kukurydzę, fasolę odsączyć z zalewy, dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, wszystko wymieszać, można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

 

niedziela, 19 stycznia 2014

Prosta i szybka sałatka z jajkami, kurczakiem, kukurydzą i kiełkami.

Sałatka z kurczakiem i kiełkami



Składniki:

- pierś z kurczaka

- 3-4 łyżki sosu sojowego

- puszka kukurydzy

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kiełków

- 5 jajek

- 2 łyżki majonezu

- sól, pieprz

 

Pierś kurczaka ugotować w wodzie z sosem sojowym. Wystudzić, pokroić w kosteczkę.

Jajka ugotować na twardo, pokroić. Kiełki odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę i kukurydzę odsączyć.

Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.

 

 

poniedziałek, 21 października 2013

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem, fasolą, kukurydzą i pikantnymi przyprawami. Idealna na chłodne dni.



Zupa meksykańska z kurczakiem

 

Składniki:

- puszka kukurydzy

- puszka fasoli czerwonej

- puszka Czerwonej Fasoli z Kukurydzą Po Meksykańsku Bonduelle

- papryczka chili świeża

- pierś z kurczaka lub indyka

- ząbek czosnku

- kilka kropli tabasco

- puszka krojonych pomidorów

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub duży przecier pomidorowy,np. Valfruta

- mieszanka przypraw do Burrito Kotanyi

- sól, pieprz, tabasco

- oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oliwie i przyprawie do Burrito. Odstawić na godzinę.

Na oliwie z oliwek podsmażyc kurczaka, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub przecier, podlać wodą (ok.1 szklanki). Gotować przez kilka minut. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, odsączoną kukurydzę i fasolę czerwoną oraz Czerwoną Fasole z Kukurydzą po meksykańsku - razem z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Gotować jeszcze chwilę.

Podawać z podgrzaną tortillą lub nachosami.

 

Zupa meksykańska z kurczakiem

 

                      

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl