Wpisy z tagiem: p±czki

czwartek, 05 lutego 2015

Delikatne i puszyste p±czki pieczone w piekarniku, czyli zdrowsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnych p±czków.

P±czki pieczone

Składniki: na ok.16 p±czków

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 370 g m±ki pszennej ( tortowej lub do drożdżowych wypieków)
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • marmolada różana lub dżem truskawkowy
  • lukier : ok. 200 g cukru pudru wymieszanego z odrobin± gor±cej wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • papilotki na muffinki o ¶rednicy 5 cm

Zrobić rozczyn: w garnuszku wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę m±ki. Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.

Do większej miski przesiać m±kę, dodać cukier, sól, dodać rozczyn, wymieszać, następnie dodawać stopniowo jajka, wyrobić w robocie kuchaennym, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas wyrabiaj±c, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok. 1 godzinę.

Ciasto wyłożyć na blat wysypany m±k±, rozpłaszczyć dłoni± na placek grubo¶ci ok. 1 cm (w razie potrzeby podsypać jeszcze m±k±), obręcz± lub szklank± wyci±ć kółka, nałożyć na ¶rodek łyżeczk± dżem, formować kulkę i ułożyć w papilotce ł±czeniem do dołu. Papilotki z p±czkami układać na dwóch blaszkach w sporych odstępach i odstawić na ok.1/2 godziny do podro¶nięcia. Posmarować wierzch p±czków roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 13-15 minut ( na ¶rodkowym poziomie piekarnika). Wyj±ć od razu z piekarnika, wystudzić, polukrować i posypać skórk± pomarańczow±.

P±czki pieczone

 Przepis znaleziony na stronie www.kwestiasmaku.com

wtorek, 25 lutego 2014

Szybkie i smaczne p±czki serowe z dziurk±, chrupi±ce z zewn±trz, puszyste w ¶rodku. Można podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

OPONKI SEROWE

 

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):

- 250 g białego sera półtłustego, rozdrobnionego widelcem

- 250 g m±ki pszennej

- 1 łyżeczka sody

- 4 żółtka

- 4 łyżki kwa¶nej ¶mietany

- 2 łyżki masła

- 4-5 łyżek cukru pudru, przesianego

- 1 łyżka spirytusu lub rumu

- olej rzepakowy do smażenia, ok. 1 litr



Wykonanie: 

Masło rozpu¶cić, wystudzić.

M±kę przesiać, dodać sodę, biały ser, żółtka, cukier, ¶mietanę, spirytus, roztopione masło. Wyrobić, podsypuj±c m±k±, aż ciasto nie będzie się kleić do r±k.

Rozwałkować na ok.1 cm, szklank± wykrawać kółka i kieliszkiem w ¶rodku wyci±ć mniejsze kółeczka, tworz±c oponki.

Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok.2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( 1 szklanka cukru pudru+ ok.3 łyżki gor±cej wody).

OPONKI SEROWE

OPONKI SEROWE

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl