Wpisy z tagiem: choinka

wtorek, 22 grudnia 2015

Prosta, szybka w przygotowaniu i efektowna choinka z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej.

Makowa choinka

Składniki:

- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle

- ok. 150g gotowej masy makowej (np. z puszki Bakalland)

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

- suszona żurawina, płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Ciasto francuskie zostawić przez kilka minut w temperaturze pokojowej. Nożem do pizzy wyciąć w każdym płacie ciasta dwa trójkąty równoramienne. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować masą makową. Przykryć drugim trójkątem z ciasta. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta, wyciąć pieniek i gałęzie. Gałązki choinki skręcić lekko wokół własnej osi, lekko dociskając na końcach. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Udekorować migdałami i żurawiną.

Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15-17 minut. Wyjąć i przestudzić.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki :  

www.mojewypieki.com/post/makowa-choinka

 

 

Świąteczne słodkości! 2015

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl