Wpisy z tagiem: cukinia

piątek, 26 września 2014

Lekka i prosta zapiekanka z plastrów grillowanej cukinii, z serem mozzarella i sosem pomidorowym.

Cukinia zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża kulka mozzarelli

 

sos pomidorowy:

  • 1 kartonik przecieru pomidorowego - 500 g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • chilli w płatkach, kilka kropli tabasco
  • sól, pieprz

 

Cukinię umyć, pokroić w plastry, zgrillować na patelni grillowej z obu stron, odłożyć.

Przygotować sos: cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, dodać przecier pomidorowy, wsypać suszone zioła, chilli, tabasco, doprawić solą i pieprzem, gotować kilka minut.

Na dno naczynia do zapiekania  nałożyć odrobinę sosu, wyłożyć plastry cukinii , mozzarellę- pokrojoną w plastry lub kostkę, posmarować sosem, nałożyć kolejną warstwę cukinii, sosu i na wierzchu mozzarellę. Piec w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 25-30 minut- grzanie górne dolne, następnie ok. 5-10 minut na funkcji termoobiegu. Można podawać z bagietką.

Cukinia zapiekana z mozzarellą w sosie pomidorowym

sobota, 23 sierpnia 2014

Pyszne i łatwe placuszki z cukinii.

Placuszki z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia lub 2 małe
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól, pieprz
  • odrobina koperku
  • olej do smażenia
  • jogurt grecki do podania

 

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcisnąć nadmiar wody. Dodać jajko, mąkę, czosnek, koperek, przyprawy, dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i formować małe, płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z jogurtem greckim.

Placuszki z cukinii



piątek, 22 sierpnia 2014

Pikantne leczo z cukinią, bakłażanem, papryką i hiszpańską kiełbasą chorizo. 

Leczo z cukinii i chorizo

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2-3 małe
  • 1 mały bakłażan
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700g przecieru pomidorowego
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka ostrego ajvaru, np. Podravka ( węgierska pasta z papryki i bakłażana)
  • 1 kiełbaska chorizo z papryką
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na dużej patelni lub w dużym garnku, dodać przeciśniety przez praskę czosnek. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę ( dużą cukinię obrać ze skórki), wrzucić na patelnię, chwilę podsmażyć, przykryć i dusić ok. 10 minut. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cukinii i bakłażana, dolać przecier pomidorowy, wymieszać, gotować dalej. Osobno podmażyć pokrojoną kiełbaskę, dodać do warzyw, na końcu dodać pokrojone pomidory, ajwar, doprawić solą i pieprzem, chwilę jeszcze poddusić ( w sumie ok. 30-40 minut).

Leczo z cukinii i chorizo

                                 





Warzywa psiankowate 2014

 

środa, 23 lipca 2014

 Szybki i smaczny makaron z cukinią, pesto i parmezanem.

Pełnoziarnisty makaron z cukinią

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty,np. rurki lub świderki
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • suszone oregano, bazylia, sól, pieprz
  • odrobina startego parmezanu

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć, dodać zioła, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pesto, wymieszać, połączyć z ugotowanym makaronem. Posypać startym parmezanem.

  Pełnoziarnisty makaron z cukinią                               

Cukinia 2014

                                           



 

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl