Wpisy z tagiem: drożdżowe

piątek, 22 marca 2013

bułeczki drożdżowe

 
Bułeczki bez mleka i jajek, dla alergików i nie tylko.  Smakują jak tradycyjne drożdżowe, są delikatne i przepyszne.
 
 
 

Składniki:

na ok. 15 bułeczek

 

1/2 kg mąki

6 łyżek oliwy

1/2 szkl. cukru

1 szklanka ciepłej wody

5 dag drożdży

 

 

Zrobić zaczyn : drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody ( nie gorącej! ) i wymieszać z łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Następnie w misce wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1/2 godziny.

Z ciasta formować bułeczki (można natrzeć dłonie oliwą, aby ciasto się nie przyklejało). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.15-20 minut w temperaturze 175 stopni.

 

 

 

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl