Wpisy z tagiem: bez jajek

niedziela, 05 października 2014

Kruche, mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do kawy czy mleka, z podanej porcji wychodzi ok. 30 ciasteczek.

ciasteczka bardzo czekoladowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą, cynamonem. Do utartego masła stopniowo dodawać suche składniki, miksować do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta małe kuleczki, ułożyć na blaszce i spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy między ciasteczkami. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



poniedziałek, 04 listopada 2013

Zdrowe bułeczki drożdżowe z mąki pełnoziarnistej, bez jajek i mleka, świetne na śniadanie czy kolację.

 Pełnoziarniste bułeczki dla alergika

 

Składniki:

na ok. 15 średnich bułeczek

  • 500 g mąki pełnoziarnistej (np. Lubella); można też dać 250g mąki pszennej + 250g mąki pełnoziarnistej - bułeczki będą wtedy bardziej lekkie i delikatne
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag świeżych drożdży

 

Zrobić zaczyn : drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody ( nie gorącej! ) i wymieszać z łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Następnie w misce wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-2 godziny do wyrośnięcia.

Z ciasta formować bułeczki (można natrzeć dłonie oliwą, aby ciasto się nie przyklejało). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.20 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Pełnoziarniste bułeczki dla alergika





 

 

 

środa, 30 października 2013

Miękkie i wilgotne ciasto bananowe, szybkie i proste. Z dodatkiem margaryny bezmlecznej - dla alergików.

 

CHLEBEK BANANOWY dla alergika

 

Składniki:

- 1/2 kostki margaryny

- 3/4 szklanki cukru trzcinowego drobnego

- 2 duże lub 3 małe dojrzałe banany ( rozgniecione widelcem)

- 1,5 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki białego octu winnego

 

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać rozgniecione banany, wodę, ocet, mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksować.

Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej dł.28 cm.

Piec w temperaturze 175 stopni przez 40-45 minut.

CHLEBEK BANANOWY dla alergika

 

 

niedziela, 20 października 2013

Prosta i pyszna szarlotka, delikatna i soczysta, z chrupiącym wierzchem. Bez jajek, z masłem klarowanym lub margaryną bezmleczną, świetnie nadaje się dla alergików i mam karmiących.

SZARLOTKA SYPANA dla alergika

 

Składniki:

* 1 szklanka mąki

* 1 szklanka drobnego cukru

* 1 szklanka kaszy manny

* 1,5 kg jabłek (np. antonówek)

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* cynamon

* 180 g masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej ( zimnej !)

 

Wykonanie:

Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 części.

Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeżeli jabłka są kwaśne można dodać do nich 1-2 łyżki cukru. Podzielić na 2 części.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać pierwszą część sypkich produktów, potem połowę jabłek. Na wierzchu posypać cynamonem. Na to nałożyc kolejną warstwę sypkich składników, następnie drugą część jabłek, cynamon i ostatnią warstwę sypkich produktów.

Na wierzchu ułożyć równomiernie cienkie plasterki schłodzonego masła.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.

Podczas pieczenia spód tortownicy można zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.

SZARLOTKA SYPANA dla alergika



 



 

niedziela, 24 marca 2013

ciasto czekoladowe

 

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, bez jajek i mleka krowiego. Szybkie i proste w przygotowaniu.

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 duże łyżki oleju ( np.Kujawski )

1 łyżka spirytusu

3/4 szklanki mleka sojowego

ok.70g gorzkiej czekolady z 70% kakao (pokruszonej na małe kawałki)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać olej, spirytus, mleko i pokruszoną czekoladę. Jeszcze raz wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką  małej foremki keksowej.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170ºC około 35 minut.

ciasto czekoladowe 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl