Wpisy z tagiem: makaron

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sałatka z kolorowym makaronem penne, suszonymi pomidorami, kurczakiem, oliwkami i brokułami.

Sałatka włoska

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne - kolorowego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • mały brokuł
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina startego parmezanu
  • dodatkowo: 1 czerwona papryka, oliwki zielone, czerwona cebula

Makaron ugotować, brokuły podzielić na części, ugotować na pół-twardo. Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, usmażyć na oliwie, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Pomidory pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać. Można dodać też pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, drobno pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, garść oliwek. Posypać startym parmezanem.

środa, 23 lipca 2014

 Szybki i smaczny makaron z cukinią, pesto i parmezanem.

Pełnoziarnisty makaron z cukinią

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty,np. rurki lub świderki
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • suszone oregano, bazylia, sól, pieprz
  • odrobina startego parmezanu

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć, dodać zioła, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pesto, wymieszać, połączyć z ugotowanym makaronem. Posypać startym parmezanem.

  Pełnoziarnisty makaron z cukinią                               

Cukinia 2014

                                           



 

 

środa, 14 maja 2014

Makaron kokardki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i kremowym serkiem mascarpone.

Kokardki ze szpinakiem i łososiem

Składniki:

  • opakowanie makaronu kokardki
  • szpinak mrożony ( u mnie w kulkach- kilka sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzony łosoś - ok. 150 g
  • 1 duża łyżka mascarpone
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, rozdrobniony czosnek, poddusić pod przykryciem kilka minut, dodać pokrojonego łososia, pesto, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, podmażyć jeszcze chwilę. Dodać ugotowany makaron, wymieszać.

 

wtorek, 06 maja 2014

Pełnoziarnisty makaron typu rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem, pieczarkami i oliwkami.

Pełnoziarniste penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym 

Składniki:

  • opakowanie makaronu pełnoziarnistego penne (np. Lubella)
  • przecier pomidorowy  (Valfruta - 500g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pokrojonych pieczarek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwki zielone
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, chili
  • starty parmezan

 

Na oliwie podsmażyć pieczarki i tuńczyka odsączonego z zalewy. Dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek, gotować pod przykryciem kilka minut. Dodać oliwki, pesto, doprawić ziołami, solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilę, dodać ugotowany makaron, wymieszać. Posypać startym parmezanem.

Pełnoziarniste penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym



piątek, 25 października 2013

Pełnoziarnisty makaron tagliatelle (wstążki) z kawałkami łososia i kaparami w sosie śmietanowym.

Tagliatelle z łososiem i kaparami

 

Składniki:

- Makaron pełnoziarnisty Tagliatelle, np. Lubella

- kawałek fileta z łososia ( świeży lub mrożony)

- ok. 1/3 szklanki śmietanki 30%

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- kapary

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

 

Makaron ugotować.

Na oliwie podmażyć łososia ( mrożony- ok. 15 minut), pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek, następnie wlać śmietankę, dodac kapary, doprawić solą i pieprzem. Łososia podzielić na mniejsze części, sos wymieszać z makaronem.

 

 

                           

 

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl