Wpisy z tagiem: budyń

poniedziałek, 29 września 2014

Pyszne połączenie waniliowego budyniu, prażonych jabłek z cynamonem i delikatnego kruchego ciasta.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła (zimnego, pokrojone w kosteczkę)
  • 2 jajka

 

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu lub ziarenka z 1 laski wanilii

 

Jabłka:

  • 1 litrowy słoik uprażonych jabłek z cukrem i cynamonem ( ok. 1,5 kg antonówek lub szarej renety, obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, kilka goździków, cukier do smaku, mieszając gotować kilka minut)

 

Wykonanie:

Przygotować spód: do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło, wyrobić chwilę w malakserze, dodać jajka, wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zawinąć w folię, włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika. Drugą częścią ciasta wylepić spód blaszki 24x40 cm (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem, schować do lodówki.

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić.

Na spód ciasta nałożyć warstwę jabłek, wyrównać, nałożyć budyń, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM



Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/

Jabłko z cynamonem 2014      

Jabłko z cynamonem 2014

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl