Wpisy z tagiem: chilli

sobota, 11 października 2014

Bardzo aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z kurczakiem, zielonym curry, imbirem, mlekiem kokosowym i makaronem.

Tajska zupa curry z kurczakiem

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (3-4 cm)
  • 1-2 papryczki chilli lub peperoni
  • puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
  • garść posiekanej kolendry
  • makaron do dań azjatyckich, np. sojowy, ryżowy ( u mnie: gryczany soba )
  • sól, pieprz

 

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie lub oleju kokosowym. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście limonki kaffir, pokrojoną marchewkę. Gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać wyciśnięty czosnek, pokrojone drobno papryczki i pokrojony w słupki imbir. Chwilę podsmażyć, przełożyć do garnka. Dodać pastę curry, gotować kilka minut, pod koniec dodać mleczko kokosowe. Podawać z makaronem i posiekaną kolendrą.

Kuchnia tajskaKuchnia tajska 

poniedziałek, 24 marca 2014

Klasyczne, pikantne danie z kuchni meksykańskiej z mielonej wołowiny, fasoli, papryki, z dodatkiem sosu pomidorowego i papryczki chilli.

Chili con Carne

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g przecieru pomidorowego (np. Valfruta)
  • puszka czerwonej fasoli , odsączonej
  • puszka czerwonej fasoli z kukurydzą po Meksykańsku Bonduelle
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 papryczki chilli
  • przyprawa do Chilli con Carne Kotanyi - ok. 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

Na dużej patelni z pokrywą rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojony czosnek i stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Kiedy mięso będzie już przesmażone dodać przecier pomidorowy, oregano, doprawić solą, pieprzem, cukrem, przyprawą do Chili con Carne. Przykryć i dusić przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną paprykę i papryczkę chilli, gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Na końcu dodać odsączoną fasolę oraz fasolę z kukurydzą po Meksykańsku (razem z zalewą). Gotować jeszcze chwilę.

Podawać z ryżem, plackami z tortilli lub nachosami.

Chili con Carne

                                           Red Hot Chilli

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl