Wpisy z tagiem: krem

czwartek, 17 września 2015

Aromatyczna, kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni z curry, kurkumą i mleczkiem kokosowym.

Zupa krem z dyni 

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, curry, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • pestki z dyni podprażone na patelni

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na oliwie, dodać czosnek i dynię, pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażyć przez chwilę, zalać wodą, tyle aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości, dodać przyprawy do smaku, dolać mleczko kokosowe, gotować przez chwilę. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z prażonymi pestkami z dyni.

 

 

piątek, 24 lipca 2015

Krucha tarta z kremową,słodką masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego i dużą ilością świeżych malin.

Tarta z malinami i kremem z mascarpone

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem ( ok. 1/3 porcji ciasta zostanie). Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 ºC.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
  • 2 jajka
  • 1 pudełko malin

W misce zmiksować mascarpone z mlekiem i jajkami. Delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć maliny, dociskając je lekko do kremu. Schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

wtorek, 03 czerwca 2014

Lekki i puszysty biszkopt z budyniowym kremem, truskawkami i galaretką.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 6 jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, do żółtek stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki prostokątnej o wym.40x25cm. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Poncz:

  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 kieliszki rumu lub wódki 

Wszystkie składniki wymieszać.

Krem:

  • opakowanie kremu Karpatka oryginalna Delecta
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła 

Krem przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wody 

Galaretki rozpuścić w 750 ml goracej wody, wystudzić.

Przygotowanie:

Spód ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować częścią kremu, nałożyć pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią biszkoptowego blatu, nasączyć ponczem, nałożyć pozostały krem, ułożyć na wierzchu połówki truskawek. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt z kremem i truskawkami

       

Lato w pełni!     Milion smaków truskawek       



 

poniedziałek, 10 marca 2014

Kremowa zupa z mrożonego zielonego groszku z ziemniakami i szynką.

 Krem z zielonego groszku

Składniki:

  • opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 2-3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • szynka pokrojona w paseczki
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki i groszek ugotować z bulionie do miękkości, ok. 10-15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, pesto, doprawić solą i pieprzem, całość jeszcze raz zagotować. Posypać pokrojoną szynką.

Krem z zielonego groszku

sobota, 03 sierpnia 2013

Kremowa zupa z brokułów i ziemniaków, posypana prażonymi płatkami migdałowymi. Gotowa w 20 minut.



Kremowa zupa brokułowa

 

- 1 średnia główka brokułów lub opakowanie brokułów mrożonych

- 3 średnie ziemniaki

- kostka rosołowa lub bulion

- śmietanka kremówka - 2 łyżki

- sól, pieprz, curry

- uprażone płatki migdałowe

 

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, brokuła podzielić na małe części, włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby warzywa były przykryte.Dodać kostkę rosołową. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i curry. Wlać śmietankę. Zblendować na krem. Na talerzu posypać płatkami migdałowymi. Można podać z bagietką.

 

Kremowa zupa brokułowa



| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl