Wpisy z tagiem: karob

niedziela, 24 listopada 2013

Piernik, a właściwie lekkie ciasto piernikowe z karobem i bakaliami. Ciasto bez jajek i mleka krowiego.

Piernik dla alergika

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- łyżka cukru waniliowego

- 2 łyżki karobu

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 8 dużych łyżek oleju ( np.Kujawski )

- 2 łyżki spirytusu

- 1,5 szklanki mleka sojowego

- garść dowolnych bakalii ( rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, olej, spirytus i bakalie. Wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką formy keksowej.

Piec w temperaturze 170ºC około 45-50 minut.

 

Piernik dla alergika

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl