Wpisy z tagiem: chleb

wtorek, 03 lutego 2015

Rozgrzewająca i pyszna zupa z chleba, z kminkiem i czosnkiem, idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru czerstwego chleba razowego.

Zupa chlebowa

Składniki:

  • 5-6 kromek czerstwego chleba razowego na zakwasie
  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • 1 duża cebula, pokrojona drobno
  • 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oliwy  
  • odrobina kminku
  • sól, pieprz, papryka czerwona wędzona w proszku
  • dodatkowo: natka pietruszki, odrobina startego żółtego sera

 

Cebulę podsmażyć na maśle na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać czosnek, przełożyć do garnka z bulionem. Chleb pokroić w kosteczkę, podsmażyć chwilę, wrzucić do bulionu. Gotować kilka minut aż chleb zmięknie i zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, kminkiem i wędzoną papryką. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki lub startym serem.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl