Wpisy z tagiem: pierniczki

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Kruche, chrupiące i cienkie pierniczki o lekko ostrym smaku imbiru i z aromatem goździków i cynamonu. Tradycyjne świąteczne pierniczki Pepparkakor ze Szwecji.

Pierniczki imbirowe ze Szwecji

Składniki ( na ok. 50 dużych lub 100 małych pierników):

  • 150 g syropu klonowego, melasy z buraków lub syropu z daktyli
  • 110 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 375 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
W małym garnuszku podgrzać syrop, masło i cukier, podgotować aż kryształki cukru się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę z syropu i masła. Wyrobić i zagnieść kulę z ciasta ( można podsypać mąką jeśli ciasto jest za bardzo klejące). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Rozwałkować cienko ciasto i wycinać foremkami dowolne kształty.
Rozkładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-10 minut.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
 
Przepis pochodzi ze strony : www.whiteplate.com
czwartek, 14 listopada 2013

Pyszne, świąteczne pierniczki, miękkie od razu po upieczeniu. Ciasto należy jednak przygotować kilka tygodni lub chociaż kilka dni wcześniej (ale pierniczki zrobione z ciasta, które nie leżakowało też smakują doskonale).



PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 jaja
  • 4 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g  cukru
  • 500 g płynnego miodu
  • 1 kostka masła - stopionego
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka kakao

 

Masło stopić, wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Można trochę podsypać mąką, gdyby ciasto było zbyt klejące.

Wyrobione ciasto przykryć szczelnie ściereczką, aby nie wysychało i odstawić na kilka tygodni lub kilka dni w chłodne miejsce ( ja zostawiam w lodówce).

Rozwałkowac ciasto (ale nie za cienko bo pierniczki wyjdą twarde ), wyciąć dowolne kształty.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok.10 minut.

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl