Wpisy z tagiem: ciasteczka

czwartek, 18 grudnia 2014

Aromatyczne, korzenne ciasteczka z imbirem, kardamonem i cynamonem; chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

ciasteczka imbirowo-cynamonowe

Składniki ( na ok.40 ciastek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 170 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • dodatkowo: 1/2 szklanki cukru trzcinowego do obtoczenia

W misce wymieszać mąkę z sodą, cynamonem, kardamonem i imbirem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem, miodem i przestudzonym masłem. Dodać do suchych składników, zmiksować. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć z cukrze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach (ciastka rozleją się na boki i sporo urosną). Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-9 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

 

Świąteczne słodkości!

czwartek, 04 grudnia 2014

Pyszne, kruche ciasteczka o wyraźnym migdałowo-maślanym smaku.
Ciasteczka marcepanowe

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 130 g masy marcepanowej
  • 90 g masła w temp. pokojowej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią i stempelkiem wycisnąć wzorek. Piec w temp.190ºC przez ok. 12-13 minut, wystudzić na kratce.

 

Przepis z książki D. Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".

 

Świąteczne słodkości!Prezenty na Mikołajki

niedziela, 05 października 2014

Kruche, mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do kawy czy mleka, z podanej porcji wychodzi ok. 30 ciasteczek.

ciasteczka bardzo czekoladowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą, cynamonem. Do utartego masła stopniowo dodawać suche składniki, miksować do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta małe kuleczki, ułożyć na blaszce i spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy między ciasteczkami. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl