Wpisy z tagiem: galaretka

niedziela, 19 lipca 2015

 Prosty i pyszny sernik na zimno z serków homogenizowanych, na biszkoptach, z galaretką i owocami.

sernik na zimno z malinami

Składniki:

  • 1200 g serka homogenizowanego ( u mnie 3 duże opakowania serka Danio )
  • 2 opakowania żelatyny Żelatyna-fix do deserów Dr.Oetker
  • 100 ml zimnej wody
  • 200 ml wrzątku
  • opakowanie biszkoptów
  • 1 galaretka ( przyrządzić wg przepisu na opakowaniu)
  • owoce, np. maliny, truskawki

 

Żelatynę przyrządzić wg przepisu z opakowania ( żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dodać wrzątek i miksować aż do rozpuszczenia). Cały czas miksując ,dodawać stopniowo serek, miksować do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ułożyć biszkopty, wylać masę serową na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia. Na masie serowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

wtorek, 03 czerwca 2014

Lekki i puszysty biszkopt z budyniowym kremem, truskawkami i galaretką.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 6 jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, do żółtek stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki prostokątnej o wym.40x25cm. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Poncz:

  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 kieliszki rumu lub wódki 

Wszystkie składniki wymieszać.

Krem:

  • opakowanie kremu Karpatka oryginalna Delecta
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła 

Krem przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wody 

Galaretki rozpuścić w 750 ml goracej wody, wystudzić.

Przygotowanie:

Spód ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować częścią kremu, nałożyć pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią biszkoptowego blatu, nasączyć ponczem, nałożyć pozostały krem, ułożyć na wierzchu połówki truskawek. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt z kremem i truskawkami

       

Lato w pełni!     Milion smaków truskawek       



 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl