Wpisy z tagiem: sałatka

czwartek, 30 lipca 2015

 Szybka i prosta sałatka z tuńczyka, fasoli i kukurydzy.

 Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka fasoli cannellini, np. Bonduelle gotowane na parze
  • 1 mała cebula czerwona, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Tuńczyka, kukurydzę, fasolę odsączyć z zalewy, dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, wszystko wymieszać, można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

 

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sałatka z kolorowym makaronem penne, suszonymi pomidorami, kurczakiem, oliwkami i brokułami.

Sałatka włoska

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne - kolorowego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • mały brokuł
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina startego parmezanu
  • dodatkowo: 1 czerwona papryka, oliwki zielone, czerwona cebula

Makaron ugotować, brokuły podzielić na części, ugotować na pół-twardo. Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, usmażyć na oliwie, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Pomidory pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać. Można dodać też pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, drobno pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, garść oliwek. Posypać startym parmezanem.

sobota, 21 czerwca 2014

Prosta, włoska sałatka z pomidorów, sera mozarella i listków bazylii z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2-3 pomidory
  • 2 kulki mozarelli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Pomidory i mozarellę pokroić w grube plasterki, ułożyć naprzemiennie na talerzu. Dodać listki bazylii, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

Sałatka Caprese

               

piątek, 28 lutego 2014

Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym, posypana uprażonymi płatkami migdałowymi.

BROKUŁY Z FETĄ I MIGDAŁAMI

 

Składniki:

- 1 brokuł

- ser feta

- jogurt naturalny, gęsty, typu greckiego

- 1-2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- płatki migdałowe ( uprażone na suchej patelni)

 

Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na pół-twardo, ok.5 min. Wyłożyć na półmisek. Dodać pokrojoną w kosteczkę fetę. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Polać brokuły i fetę, posypać migdałami.

Brokuły z fetą i migdałami

 

niedziela, 19 stycznia 2014

Prosta i szybka sałatka z jajkami, kurczakiem, kukurydzą i kiełkami.

Sałatka z kurczakiem i kiełkami



Składniki:

- pierś z kurczaka

- 3-4 łyżki sosu sojowego

- puszka kukurydzy

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kiełków

- 5 jajek

- 2 łyżki majonezu

- sól, pieprz

 

Pierś kurczaka ugotować w wodzie z sosem sojowym. Wystudzić, pokroić w kosteczkę.

Jajka ugotować na twardo, pokroić. Kiełki odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę i kukurydzę odsączyć.

Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.

 

 

 
1 , 2
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl