Wpisy z tagiem: beza

piątek, 31 lipca 2015

Krucha tarta z orzeźwiającym cytrynowym kremem z lemon curd i mascarpone i słodką bezą na wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (26-27cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem. Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 20 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.5-10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Krem:

  • 1 słoiczek gotowego kremu lemon curd ( u mnie: Marks & Spencer Sicilian Lemon Curd 325g )
  • 250 g serka mascarpone

Mascarpone wymieszać na gładką masę z lemon curd, przełożyć na wystudzony spód kruchy.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać ocet winny.

Przełożyć pianę na spód z kremem cytrynowym.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

 

 

poniedziałek, 15 września 2014

Pyszna szarlotka na kruchym cieście, z warstwą prażonych, kwaskowych jabłek z cynamonem i wierzchem ze słodką, chrupiącą bezą.

Szarlotka z bezą

Spód ciasta:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła ( pokrojone w kosteczkę)
  • 3 żółtka

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jabłka:

  • 1 litrowy słoik uprażonych jabłek ( ok. 1,5 kg antonówek lub szarej renety, obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, kilka goździków, cukier do smaku, mieszając gotować kilka minut)

 

Wykonanie:

Przygotować spód: do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło, wyrobić chwilę w malakserze, dodać żółtka, wyrobić ( w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody, aby składniki łatwiej się połączyły).

Blaszkę o wym. 22x30cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, podziurkować widelcem, schłodzić w lodówce.

Beza: do białek dodać szczyptę soli, ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Na spód ciasta wyłożyć jabłka, wyrównać, przykryć pianą z białek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC (grzanie góra dół), piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 25 minut. Na koniec włączyć tylko grzanie dolne i piec w temp. 170ºC przez ok. 20-25 minut.

 

Przepis pochodzi ze strony :http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_z_beza/przepis.html



 

Jabłko z cynamonem 2014

niedziela, 22 grudnia 2013

Pyszne, delikatne cynamonowe blaty bezowe połączone kremem z bitej śmietany i mascarpone z orzechami włoskimi, polane roztopioną gorzką czekoladą.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać cynamon, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • szklanka orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni

 

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać orzechy i wymieszać.



Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki, płynnej

dodatkowo:

  • kilka posiekanych orzechów

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem ze śmietanką i podgrzewać na parze, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej polewy.



Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym.Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami



 



 



sobota, 19 października 2013

Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska (zwana też Pychotką), czyli dwa kruche placki z dżemem porzeczkowym i kruchą bezą posypaną płatkami migdałowymi, przełożone kremem budyniowym.

Płatki migdałowe można zastąpić pokruszonymi orzechami włoskimi a dżem porzeczkowy- powidłami śliwkowymi. Obie wersje są pyszne.

Przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com (nieco zmodyfikowany przeze mnie).



 Pani Walewska

 

Składniki na ciasto:

-500 g mąki pszennej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 szklanki cukru pudru

-200 g masła

-6 żółtek

 

Z podanych składników  zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

 

Składniki na bezę:

-6 białek

-1,5 szklanki drobnego cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

 

Dodatkowo:

-1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)

-120 g płatków migdałowych

 

Wykonanie:

 Dwie blaszki o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na spód. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym (na każdą blaszkę pół słoiczka). Następnie nałożyć masę bezową, po połowie na każdą część ciasta. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 35 minut. Można piec oba placki równocześnie - na funkcji termoobiegu lub jeden po drugim. Placki wystudzić.

 

Masa kremowa:

-budyń waniliowy na 3/4l mleka, bez cukru

-3 szklanki mleka

-3 łyżki cukru

-200 g masła

-aromat migdałowy



Budyń ugotować wg przepisu, wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać schłodzony budyń i dalej miksować.Dodać kilka kropli aromatu migdałowego.Jeśli krem jest za mało słodki można dodać 1-2 łyżki cukru pudru.

 

Gotowe placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Pani Walewska



wtorek, 30 lipca 2013

Pyszna, czekoladowa beza, chrupiąca z zewnątrz, w środku miękka i rozpływająca się. Z dodatkiem bitej śmietany z kakao, kawałkami gorzkiej czekolady i świeżymi owocami sezonowymi, u mnie z borówkami i malinami.

 

Czekoladowa Pavlova 

 

Składniki na blat bezowy:

6 białek

300g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

szczypta soli

 

Płaską, dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka wlać do miski,dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać łyżeczkę octu, chwilę ubijać. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż masa zacznie błyszczeć.

Dodać mąkę ziemniaczaną,przesiane kakao, zmiksować.

Wyłożyć masę na papier do pieczenia i uformować okręg, podwyższając lekko brzegi.

Piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie w temperaturze 140 stopni przez kolejne 90 minut. ( środkowy poziom piekarnika)

Wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na całą noc.

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% , schłodzonej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka kakao

100 g gorzkiej czekolady, startej na wiórki

maliny, borówki

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i kakao. Delikatnie wmieszać wiórki czekoladowe.

Krem przełozyć na blat bezowy, posypać owocami.

 

Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

 

 

 

 

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl