Wpisy z tagiem: jabłka

czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszny, ekspresowy i łatwy makowiec bez spodu, z dodatkiem startych jabłek i z gotowej masy makowej.

Makowiec japoński z jabłkami

Składniki:

- 1 puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland))

- 3-4 jabłka , obrane i starte na tarce

- 5 jajek ( białka i żółtka osobno)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 10 łyżek kaszy manny

- ewentualnie cukier lub miód do smaku, jeżeli masa makowa jest niewystarczająco słodka

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do masy makowej, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, żółtka jaj, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki 25x30cm.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Makowiec japoński z jabłkami

 

 

 

 

 

 

wtorek, 07 października 2014

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem.

SZARLOTKA RAZOWA

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

  • 2 kg antonówek lub szarej renety
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu i imbiru
  • garść rodzynek

 

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, dodać posiekane w kostkę masło, cukier, posiekać nożem, dodać jajko i miód, wyrobić. Podzielić na dwie części, jedną częścią ciasta wylepić spód blaszki (20x30 cm, posmarowana lekko masłem i  wyłożona papierem do pieczenia), podziurkować widelcem, posypać orzechami włoskimi. Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 10-13 minut. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Przygotować jabłka: obrane i starce na tarce jabłka, wymieszać z przyprawami i cukrem, rodzynkami, lekko przesmażyć przez kilka minut.

Rozwałkować drugą część ciasta.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć rozwałkowanym ciastem. Piec w temp. 180ºC przez 30 minut, a następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypać brązowym cukrem pudrem.

Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html

 

 

Jabłko z cynamonem 2014     Jabłko z cynamonem 2014  

poniedziałek, 29 września 2014

Pyszne połączenie waniliowego budyniu, prażonych jabłek z cynamonem i delikatnego kruchego ciasta.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła (zimnego, pokrojone w kosteczkę)
  • 2 jajka

 

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu lub ziarenka z 1 laski wanilii

 

Jabłka:

  • 1 litrowy słoik uprażonych jabłek z cukrem i cynamonem ( ok. 1,5 kg antonówek lub szarej renety, obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, kilka goździków, cukier do smaku, mieszając gotować kilka minut)

 

Wykonanie:

Przygotować spód: do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło, wyrobić chwilę w malakserze, dodać jajka, wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zawinąć w folię, włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika. Drugą częścią ciasta wylepić spód blaszki 24x40 cm (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem, schować do lodówki.

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić.

Na spód ciasta nałożyć warstwę jabłek, wyrównać, nałożyć budyń, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM



Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/

Jabłko z cynamonem 2014      

Jabłko z cynamonem 2014

 

poniedziałek, 15 września 2014

Pyszna szarlotka na kruchym cieście, z warstwą prażonych, kwaskowych jabłek z cynamonem i wierzchem ze słodką, chrupiącą bezą.

Szarlotka z bezą

Spód ciasta:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła ( pokrojone w kosteczkę)
  • 3 żółtka

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jabłka:

  • 1 litrowy słoik uprażonych jabłek ( ok. 1,5 kg antonówek lub szarej renety, obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, kilka goździków, cukier do smaku, mieszając gotować kilka minut)

 

Wykonanie:

Przygotować spód: do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło, wyrobić chwilę w malakserze, dodać żółtka, wyrobić ( w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody, aby składniki łatwiej się połączyły).

Blaszkę o wym. 22x30cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, podziurkować widelcem, schłodzić w lodówce.

Beza: do białek dodać szczyptę soli, ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Na spód ciasta wyłożyć jabłka, wyrównać, przykryć pianą z białek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC (grzanie góra dół), piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 25 minut. Na koniec włączyć tylko grzanie dolne i piec w temp. 170ºC przez ok. 20-25 minut.

 

Przepis pochodzi ze strony :http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_z_beza/przepis.html



 

Jabłko z cynamonem 2014

niedziela, 20 października 2013

Prosta i pyszna szarlotka, delikatna i soczysta, z chrupiącym wierzchem. Bez jajek, z masłem klarowanym lub margaryną bezmleczną, świetnie nadaje się dla alergików i mam karmiących.

SZARLOTKA SYPANA dla alergika

 

Składniki:

* 1 szklanka mąki

* 1 szklanka drobnego cukru

* 1 szklanka kaszy manny

* 1,5 kg jabłek (np. antonówek)

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* cynamon

* 180 g masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej ( zimnej !)

 

Wykonanie:

Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 części.

Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeżeli jabłka są kwaśne można dodać do nich 1-2 łyżki cukru. Podzielić na 2 części.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać pierwszą część sypkich produktów, potem połowę jabłek. Na wierzchu posypać cynamonem. Na to nałożyc kolejną warstwę sypkich składników, następnie drugą część jabłek, cynamon i ostatnią warstwę sypkich produktów.

Na wierzchu ułożyć równomiernie cienkie plasterki schłodzonego masła.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.

Podczas pieczenia spód tortownicy można zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.

SZARLOTKA SYPANA dla alergika



 



 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl