Wpisy z tagiem: cynamon

piątek, 18 grudnia 2015

Kruche i chrupiące ciastka z migdałami i aromatycznymi przyprawami korzennymi.

 Ciastka korzenne z migdałami

Składniki ( na ok. 50-70 sztuk):

  • 250 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g melasy lub syropu klonowego
  • 50 g mielonych migdałów ( bez skórki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g)
  • 500 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • migdały całe ze skórką , do dekoracji

Wykonanie:

Do garnuszka włożyć masło, brązowy cukier i melasę. Mieszając, podgrzewać, aż cukier się stopi a składniki połączą. Zdjąć garnek z ognia, dodać mielone migdały i przyprawy. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do reszty składników. Całość przelać do misy robota, wystudzić, dodać mąkę i zmiksować. Następnie ręcznie zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Podzielić na 2 równe części. Z jednej uformować wałek o średnicy 4 cm. Resztę ciasta zagnieść z płatkami migdałowymi i uformować prostopadłościan (3x5x17 cm). Wałek i prostopadłościan zawinąć osobno w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Kawałki ciasta pokroić ostrożnie na plasterki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, okrągłe ciastka ozdobić pokrojonymi na pół migdałami. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 7-9 minut. Zdjąć ostrożnie z blaszki na kratkę do wystudzenia.

Świąteczne słodkości! 2015

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Kruche, chrupiące i cienkie pierniczki o lekko ostrym smaku imbiru i z aromatem goździków i cynamonu. Tradycyjne świąteczne pierniczki Pepparkakor ze Szwecji.

Pierniczki imbirowe ze Szwecji

Składniki ( na ok. 50 dużych lub 100 małych pierników):

  • 150 g syropu klonowego, melasy z buraków lub syropu z daktyli
  • 110 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 375 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
W małym garnuszku podgrzać syrop, masło i cukier, podgotować aż kryształki cukru się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę z syropu i masła. Wyrobić i zagnieść kulę z ciasta ( można podsypać mąką jeśli ciasto jest za bardzo klejące). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Rozwałkować cienko ciasto i wycinać foremkami dowolne kształty.
Rozkładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-10 minut.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
 
Przepis pochodzi ze strony : www.whiteplate.com
czwartek, 18 grudnia 2014

Aromatyczne, korzenne ciasteczka z imbirem, kardamonem i cynamonem; chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

ciasteczka imbirowo-cynamonowe

Składniki ( na ok.40 ciastek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 170 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • dodatkowo: 1/2 szklanki cukru trzcinowego do obtoczenia

W misce wymieszać mąkę z sodą, cynamonem, kardamonem i imbirem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem, miodem i przestudzonym masłem. Dodać do suchych składników, zmiksować. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć z cukrze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach (ciastka rozleją się na boki i sporo urosną). Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-9 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

 

Świąteczne słodkości!

wtorek, 07 października 2014

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem.

SZARLOTKA RAZOWA

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

  • 2 kg antonówek lub szarej renety
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu i imbiru
  • garść rodzynek

 

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, dodać posiekane w kostkę masło, cukier, posiekać nożem, dodać jajko i miód, wyrobić. Podzielić na dwie części, jedną częścią ciasta wylepić spód blaszki (20x30 cm, posmarowana lekko masłem i  wyłożona papierem do pieczenia), podziurkować widelcem, posypać orzechami włoskimi. Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 10-13 minut. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Przygotować jabłka: obrane i starce na tarce jabłka, wymieszać z przyprawami i cukrem, rodzynkami, lekko przesmażyć przez kilka minut.

Rozwałkować drugą część ciasta.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć rozwałkowanym ciastem. Piec w temp. 180ºC przez 30 minut, a następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypać brązowym cukrem pudrem.

Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html

 

 

Jabłko z cynamonem 2014     Jabłko z cynamonem 2014  

poniedziałek, 29 września 2014

Pyszne połączenie waniliowego budyniu, prażonych jabłek z cynamonem i delikatnego kruchego ciasta.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła (zimnego, pokrojone w kosteczkę)
  • 2 jajka

 

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu lub ziarenka z 1 laski wanilii

 

Jabłka:

  • 1 litrowy słoik uprażonych jabłek z cukrem i cynamonem ( ok. 1,5 kg antonówek lub szarej renety, obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, kilka goździków, cukier do smaku, mieszając gotować kilka minut)

 

Wykonanie:

Przygotować spód: do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło, wyrobić chwilę w malakserze, dodać jajka, wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zawinąć w folię, włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika. Drugą częścią ciasta wylepić spód blaszki 24x40 cm (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem, schować do lodówki.

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić.

Na spód ciasta nałożyć warstwę jabłek, wyrównać, nałożyć budyń, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM



Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/

Jabłko z cynamonem 2014      

Jabłko z cynamonem 2014

 

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl