Wpisy z tagiem: karmel

wtorek, 01 lipca 2014

Zaskakująco smaczne połączenie delikatnie słonego biszkoptu karmelowego i mocno czekoladowego ciasta typu brownie z aksamitną polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda (delikatnie słone ciasto karmelowe).

Ciasto czekoladowo-karmelowe

Biszkopt karmelowy:

  • 225 g ciasteczek digestive
  • 300 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g solonego masła (np. Lurpak)
  • niewielka ilość soli morskiej

Przygotować 2 tortownice o średnicy 22-24 cm, wyłożone papierem do pieczenia.

Ciasteczka digestive zmiksować na piasek. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, wlać wodę i rozpuścić na małym ogniu. Zwiększyć ogień i podgrzewać do otrzymania bursztynowego karmelu. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodawać stopniowo masło, śmietankę i sól. Dodać pokruszone ciasteczka, wymieszać i rozłożyć do przygotowanych foremek, docisnąć do dna łyżką. Tortownice wstawić do zamrażalnika, aby stężały.

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • 125 g drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej

W żaroodpornej miseczce umieścić czekoladę, masło i mleko, stopić nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą. Wymieszać. Mikserem ręcznym utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Mieszając, wlać przestudzoną czekoladę, następnie wsypać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

Karmelowe biszkopty wyjąć z zamrażalnika. Na biszkopt w jednej tortownicy wylać połowę masy czekoladowej, z drugiego biszkoptu zdjąć papier, nałożyć na masę czekoladową i polać resztą ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25-30 minut. Ciasto może być delikatnie niedopieczone, dzięki czemu będzie delikatne i lekko wilgotne. Studzić w formie przez ok. 10 minut a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka 

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - stopić na małych ogniu. Lekko przestudzić i polać ciasto.

Ciasto czekoladowo-karmelowe



 

 

 







| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl