sobota, 19 sierpnia 2017

Pyszne, mięciutkie ciasto z serkiem ricotta i śliwkami.

IMG_20170806_101804

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie ricotty - 250g
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • cukier waniliowy 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.

W misie miksera utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. Cienką strużką dodać olej i zmiksować.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Przełozyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione śliwki, rozcięciem ku dołowi.

Piec w temperaturze 160ºC przez okolo 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl