Inne

¶roda, 02 listopada 2016

Puszyste, delikatne placuszki z dyni ( przepis na ok.18-20 placuszków).

Placuszki z dyni

Składniki:

Wykonanie:
 
W misce wymieszać puree z dyni z jogurtem, następnie z jajkami, olejem i cukrem. Dodać przesian± przez sitko m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać delikatnie rózg±.
Patelnię rozgrzać (można dodać odrobinę masła klarowanego lub smażyć bez tłuszczu na patelni nale¶nikowej), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowuj±c odstępy. Smażyć aż urosn± i będ± zrumienione, przewrócić na drug± stronę.
Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, powidłami ¶liwkowymi lub dżemem.
 
 
Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
10:31, cool_justo , Inne
Link Komentarze (1) »

Pieczona dynia i mus z dyni - do wykorzystania do zupy-krem, placuszków, ciast i innych potraw.

Pieczona dynia/mus-puree z dyni 

Składniki:

  •  dynia

Dynię pokroić razem ze skórk± na mniejsze kawałki, usun±ć pestki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórk± do dołu.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez około 35-40 minut.

Wystudzon± dynię obrać ze skórki, zmiksować blenderem na gładkie puree.

Gotowe puree można zamrozić lub przechowywać z lodówce kilka dni.

Tagi: dynia mus puree
10:19, cool_justo , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 sierpnia 2014

Pyszne i łatwe placuszki z cukinii.

Placuszki z cukinii

Składniki:

  • 1 ¶rednia cukinia lub 2 małe
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżki m±ki
  • 1 z±bek czosnku, drobno posiekany
  • sól, pieprz
  • odrobina koperku
  • olej do smażenia
  • jogurt grecki do podania

 

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcisn±ć nadmiar wody. Dodać jajko, m±kę, czosnek, koperek, przyprawy, dokładnie wymieszać. Nakładać łyżk± na rozgrzany olej i formować małe, płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ods±czyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z jogurtem greckim.

Placuszki z cukinii



czwartek, 26 czerwca 2014

Prosty i bardzo smaczny pasztet z czerwonej soczewicy, idealny do rozsmarowania na kanapce.

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 4 z±bki czosnku
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryka

 

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, ok. 15 minut. Odcedzić na sitku i wystudzić. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać start± na tarce marchewkę i przeci¶nięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilę. Wystudzić. Dodać jajko, pietruszkę, przyprawy, cało¶ć wymieszać i zblendować. Przełożyć do wyłożonej papierem małej foremki keksowej. Piec w temp. 200ºC ok. 40 minut.

Pasztet z czerwonej soczewicy

Przepis znaleziony na stronie miloscwbrzuchumam.blox.pl

 

21:20, cool_justo , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 stycznia 2014

Pankejki, czyli amerykańskie placuszki, puszyste i pyszne, idealne na słodkie ¶niadanie czy podwieczorek. Placuszki można podać z syropem klonowym, dżemem, ¶wieżymi owocami lub posypać cukrem pudrem.

Pankejki

Składniki:

  • 2 kubki m±ki
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 ½ kubka mleka
  • 75 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

 

M±kę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka, mleko, masło, esencję waniliow±. Wszystko dobrze zmiksować.

Smażyć na złoty kolor na suchej patelni lub dodać odrobinę oleju albo klarowanego masła.

Pankejki

 

20:47, cool_justo , Inne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl