Ciasteczka

wtorek, 22 grudnia 2015

Prosta, szybka w przygotowaniu i efektowna choinka z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej.

Makowa choinka

Składniki:

- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle

- ok. 150g gotowej masy makowej (np. z puszki Bakalland)

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

- suszona żurawina, płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Ciasto francuskie zostawić przez kilka minut w temperaturze pokojowej. Nożem do pizzy wyciąć w każdym płacie ciasta dwa trójkąty równoramienne. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować masą makową. Przykryć drugim trójkątem z ciasta. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta, wyciąć pieniek i gałęzie. Gałązki choinki skręcić lekko wokół własnej osi, lekko dociskając na końcach. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Udekorować migdałami i żurawiną.

Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15-17 minut. Wyjąć i przestudzić.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki :  

www.mojewypieki.com/post/makowa-choinka

 

 

Świąteczne słodkości! 2015

piątek, 18 grudnia 2015

Kruche i chrupiące ciastka z migdałami i aromatycznymi przyprawami korzennymi.

 Ciastka korzenne z migdałami

Składniki ( na ok. 50-70 sztuk):

  • 250 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g melasy lub syropu klonowego
  • 50 g mielonych migdałów ( bez skórki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g)
  • 500 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • migdały całe ze skórką , do dekoracji

Wykonanie:

Do garnuszka włożyć masło, brązowy cukier i melasę. Mieszając, podgrzewać, aż cukier się stopi a składniki połączą. Zdjąć garnek z ognia, dodać mielone migdały i przyprawy. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do reszty składników. Całość przelać do misy robota, wystudzić, dodać mąkę i zmiksować. Następnie ręcznie zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Podzielić na 2 równe części. Z jednej uformować wałek o średnicy 4 cm. Resztę ciasta zagnieść z płatkami migdałowymi i uformować prostopadłościan (3x5x17 cm). Wałek i prostopadłościan zawinąć osobno w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Kawałki ciasta pokroić ostrożnie na plasterki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, okrągłe ciastka ozdobić pokrojonymi na pół migdałami. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 7-9 minut. Zdjąć ostrożnie z blaszki na kratkę do wystudzenia.

Świąteczne słodkości! 2015

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Kruche, chrupiące i cienkie pierniczki o lekko ostrym smaku imbiru i z aromatem goździków i cynamonu. Tradycyjne świąteczne pierniczki Pepparkakor ze Szwecji.

Pierniczki imbirowe ze Szwecji

Składniki ( na ok. 50 dużych lub 100 małych pierników):

  • 150 g syropu klonowego, melasy z buraków lub syropu z daktyli
  • 110 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 375 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
W małym garnuszku podgrzać syrop, masło i cukier, podgotować aż kryształki cukru się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę z syropu i masła. Wyrobić i zagnieść kulę z ciasta ( można podsypać mąką jeśli ciasto jest za bardzo klejące). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Rozwałkować cienko ciasto i wycinać foremkami dowolne kształty.
Rozkładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-10 minut.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
 
Przepis pochodzi ze strony : www.whiteplate.com
czwartek, 18 grudnia 2014

Aromatyczne, korzenne ciasteczka z imbirem, kardamonem i cynamonem; chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

ciasteczka imbirowo-cynamonowe

Składniki ( na ok.40 ciastek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 170 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • dodatkowo: 1/2 szklanki cukru trzcinowego do obtoczenia

W misce wymieszać mąkę z sodą, cynamonem, kardamonem i imbirem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem, miodem i przestudzonym masłem. Dodać do suchych składników, zmiksować. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć z cukrze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach (ciastka rozleją się na boki i sporo urosną). Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-9 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

 

Świąteczne słodkości!

czwartek, 04 grudnia 2014

Pyszne, kruche ciasteczka o wyraźnym migdałowo-maślanym smaku.
Ciasteczka marcepanowe

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 130 g masy marcepanowej
  • 90 g masła w temp. pokojowej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią i stempelkiem wycisnąć wzorek. Piec w temp.190ºC przez ok. 12-13 minut, wystudzić na kratce.

 

Przepis z książki D. Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".

 

Świąteczne słodkości!Prezenty na Mikołajki

 
1 , 2 , 3
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl