Ciasta i placki

sobota, 19 sierpnia 2017

Pyszne, mięciutkie ciasto z serkiem ricotta i śliwkami.

IMG_20170806_101804

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie ricotty - 250g
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • cukier waniliowy 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.

W misie miksera utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. Cienką strużką dodać olej i zmiksować.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Przełozyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione śliwki, rozcięciem ku dołowi.

Piec w temperaturze 160ºC przez okolo 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com

czwartek, 22 grudnia 2016

Tradycyjny, świąteczny i pełen zdrowych bakalii keks.

keks świąteczny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła ( miękkiego, wyjąć wcześniej z lodówki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 200 g dowolnych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami (dodawać stopniowo po jednym żółtku). Do utartej masy dodać spirytus, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Bakalie drobno pokroić, lekko przesypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (dł. 33-35 cm). Piec w temperaturze 165ºC przez ok. 45-55 minut. Po wystudzeniu można polać keks lukrem.

 

 

 

czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszny, ekspresowy i łatwy makowiec bez spodu, z dodatkiem startych jabłek i z gotowej masy makowej.

Makowiec japoński z jabłkami

Składniki:

- 1 puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland))

- 3-4 jabłka , obrane i starte na tarce

- 5 jajek ( białka i żółtka osobno)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 10 łyżek kaszy manny

- ewentualnie cukier lub miód do smaku, jeżeli masa makowa jest niewystarczająco słodka

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do masy makowej, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, żółtka jaj, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki 25x30cm.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Makowiec japoński z jabłkami

 

 

 

 

 

 

piątek, 31 lipca 2015

Krucha tarta z orzeźwiającym cytrynowym kremem z lemon curd i mascarpone i słodką bezą na wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (26-27cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem. Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 20 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.5-10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Krem:

  • 1 słoiczek gotowego kremu lemon curd ( u mnie: Marks & Spencer Sicilian Lemon Curd 325g )
  • 250 g serka mascarpone

Mascarpone wymieszać na gładką masę z lemon curd, przełożyć na wystudzony spód kruchy.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać ocet winny.

Przełożyć pianę na spód z kremem cytrynowym.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

 

 

piątek, 24 lipca 2015

Krucha tarta z kremową,słodką masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego i dużą ilością świeżych malin.

Tarta z malinami i kremem z mascarpone

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem ( ok. 1/3 porcji ciasta zostanie). Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 ºC.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
  • 2 jajka
  • 1 pudełko malin

W misce zmiksować mascarpone z mlekiem i jajkami. Delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć maliny, dociskając je lekko do kremu. Schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl