Na obiad/kolację

środa, 03 stycznia 2018

Klasyczna, włoska pizza na cienkim i chrupiącym cieście z semoliną. Porcja na 4 okrągłe pizze o średnicy 20cm lub dwie większe prostokątne.

Pizza włoska

Składniki:

  • 30g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej typ 00 ( u mnie - mąka na pizzę "Basia" typ 00)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania blaszek

+ dodatkowo:

  • sos pomidorowy( passata pomidorowa doprawiona solą, oregano, bazylią, czosnkiem), dowolne dodatki ( szynka, oliwki, salami, pieczarki cienko pokrojone w plasterki, cebulka), starty ser - najlepiej mozzarella 

Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, dodać cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Dodać pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wymieszać w robocie, jednocześnie dolewając powoli pozostałą część wody. Ciasto połączyć w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. 

Ciasto rozłożyć na wysmarowane oliwą i oprószone mąką blaszki (4 małe okrągłe pizze lub dwie prostokątne). Posmarować sosem, nałożyć dodatki, posypać serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez ok. 10-15 minut.

czwartek, 02 czerwca 2016

Zielone szparagi zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku.

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

- zielone szparagi - pęczek

- opakowanie szynki parmeńskiej (prosciutto) lub innej długo dojrzewającej szynki

- parmezan

- odrobina oliwy

 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, jeżeli szparagi są grube można je obrać. Zawinąć w plastry szynki, główki szparagów nasmarować lekko oliwą. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 200ºC przez ok. 15-20 minut. Wyłożyć na talerz, posypać wiórkami parmezanu.

niedziela, 08 maja 2016

Młoda kapusta duszona z marchewką i koperkiem.

Młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Składniki:

  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soku z cytryny

Marchewkę pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, dodać odrobinę masła klarowanego i gotować ok. 5 minut. Kapustę przekroić na pół, zdjąć wierzchnie liście, poszatkować. Wrzucić do garnka z marchewką, zalać wodą, do ok. połowy kapusty. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie dodać sok z cytryny, pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier, posiekany koperek. Gotować jeszcze chwilę.

niedziela, 06 marca 2016

 Pyszne udka z kurczaka w miodowo-musztardowej glazurze. Soczyste i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Składniki:

- udka z kurczaka

- 1 łyżka musztardy dijon

- 1 łyżka płynnego miodu

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz

- ostra papryka czerwona w proszku

 

Umyte udka z kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 240ºC piekarnika i piec przez ok. 15 minut ( do lekkiego zrumienienia ). Wyjąć naczynie i posmarować dokładnie udka marynatą ( wymieszać musztardę, oliwę z oliwek, miód i 1/2 łyżeczki papryki ostrej). Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze przez ok. 45 minut.

czwartek, 17 września 2015

Aromatyczna, kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni z curry, kurkumą i mleczkiem kokosowym.

Zupa krem z dyni 

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, curry, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • pestki z dyni podprażone na patelni

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na oliwie, dodać czosnek i dynię, pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażyć przez chwilę, zalać wodą, tyle aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości, dodać przyprawy do smaku, dolać mleczko kokosowe, gotować przez chwilę. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z prażonymi pestkami z dyni.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl