Babki

czwartek, 17 marca 2016

Wilgotna, puszysta babka z wyczuwalnym smakiem i aromatem ajerkoniaku.

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 250 g m±ki pszennej , przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 180 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Masło rozpu¶cić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do biało¶ci, ubijaj±c jajka dodawać stopniowo ajerkoniak, dalej ubijaj±c masę na małych obrotach, dodawać stopniowo m±kę wymieszan± z proszkiem i wystudzone masło. Kiedy składniki się poł±cz± przelać ciasto do foremki na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i posypanej tart± bułk±.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-45 minut. Wyj±ć z piekarnika, odstawić na 15-20 minut, następnie wyj±ć z formy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
Przepis znaleziony na stronie whiteplate.com

 

pi±tek, 27 marca 2015

 Prosta i szybka babka z serkiem ricotta, wilgotna i delikatna, długo zachowuje ¶wieżo¶ć.

Waniliowa babka z ricott±

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ricotty ( ok. 370 g)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masło utrzeć z cukrem i ricott± na puszyst± masę. Dodać pastę waniliow± i kolejno po jednym jajku.

Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sol±, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej m±k±.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45-50 minut.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl

 Wielkanocne Wypieki

czwartek, 19 marca 2015

 Pyszna, aromatyczna, lekko wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka waniliowego.

Babka cytrynowo-serowa

Składniki:

  • 250 g m±ki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na jasn± i puszyst± masę, cały czas ubijaj±c dodawać po jednym jajku. M±kę przesiać i wymieszać z proszkiem i kisielem. Do masy jajecznej dodawać na przemian m±kę i serek. Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę cytrynow± i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Przełożyć do małej keksówki lub formy na babkę z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 minut. Wyj±ć z piekarnika, wystudzić. Polać lukrem cytrynowym ( cukier puder+ kilka łyżeczek soku z cytryny).

Wielkanocne Wypieki  

czwartek, 03 kwietnia 2014

Pyszna i wilgotna babka drożdżowa z rodzynkami. Idealna na Wielkanoc.

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki:

- 250 g m±ki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła (roztopić w garnuszku)
- gar¶ć rodzynek

1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki m±ki i 1/4 szklanki mleka sporz±dzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.
2. Pozostałe mleko gotujemy i wrz±cym zalewamy połowę m±ki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż
przestygnie.
3. Gdy rozczyn wyro¶nięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sob± i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst± masę oraz roztapiamy masło.
4. Do ciasta dodajemy żółtka i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypuj±c stopniowo pozostał± m±kę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosn±ć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do ¶redniej formy na babkę lub małej z kominkiem  i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. 

 Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na ni±
polewę.

Babka drożdżowa zaparzana

Babka drożdżowa zaparzana

 

Przepis ze strony http://whiteplate.blogspot.com/2010/03/wilgotna-babka-drozdzowa.html .




 

 

 

niedziela, 30 marca 2014

Puszysta i lekka babka czekoladowa z delikatnym aromatem i smakiem nutelli i orzechów laskowych.

Babka z Nutell± i orzechami laskowymi

Babka z Nutell± i orzechami laskowymi

 

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g nutelli ( ok. 3 duże łyżki)
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki m±ki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (opak.100 g obranych orzechów)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszyst± masę, stopniowo wsypywać cukier, dalej ucieraj±c. Następnie dodać nutellę, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek, żółtka stopniowo dodawać do masy i dalej ucierać. Dodać przesian± m±kę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywn± pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do dokładnie natłuszczonej i wysypanej tarta bułk± foremki z kominem (24 cm).

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, a następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne  30 minut.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w k±pieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Wystudzone ciasto oblać polew± czekoladow±. 

Babka z Nutell± i orzechami laskowymi   



Przepis z ksi±żki D.¦wi±tkowskiej "Moje wypieki i desery"

 

 

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl