Babki

sobota, 17 lutego 2018

Prosta i pyszna babka z jogurtem naturalnym.

Babka jogurtowa

Składniki :

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 150 ml oleju
  • 450 g m±ki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy , kilka kropli esencji cytrynowej lub pomarańczowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

M±kę z proszkiem przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasn±, puszyst± masę, stopniowo wlewać olej, cały czas miksuj±c. Dodawać m±kę z proszkiem na zmianę z jogurtem, w trzech turlać, dodać esencję pomarańczow±. Wymieszać, przelozyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

czwartek, 17 marca 2016

Wilgotna, puszysta babka z wyczuwalnym smakiem i aromatem ajerkoniaku.

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 250 g m±ki pszennej , przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 180 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Masło rozpu¶cić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do biało¶ci, ubijaj±c jajka dodawać stopniowo ajerkoniak, dalej ubijaj±c masę na małych obrotach, dodawać stopniowo m±kę wymieszan± z proszkiem i wystudzone masło. Kiedy składniki się poł±cz± przelać ciasto do foremki na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i posypanej tart± bułk±.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-45 minut. Wyj±ć z piekarnika, odstawić na 15-20 minut, następnie wyj±ć z formy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
Przepis znaleziony na stronie whiteplate.com

 

pi±tek, 27 marca 2015

 Prosta i szybka babka z serkiem ricotta, wilgotna i delikatna, długo zachowuje ¶wieżo¶ć.

Waniliowa babka z ricott±

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ricotty ( ok. 370 g)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masło utrzeć z cukrem i ricott± na puszyst± masę. Dodać pastę waniliow± i kolejno po jednym jajku.

Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sol±, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej m±k±.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45-50 minut.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl

 Wielkanocne Wypieki

czwartek, 19 marca 2015

 Pyszna, aromatyczna, lekko wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka waniliowego.

Babka cytrynowo-serowa

Składniki:

  • 250 g m±ki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na jasn± i puszyst± masę, cały czas ubijaj±c dodawać po jednym jajku. M±kę przesiać i wymieszać z proszkiem i kisielem. Do masy jajecznej dodawać na przemian m±kę i serek. Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę cytrynow± i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Przełożyć do małej keksówki lub formy na babkę z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 minut. Wyj±ć z piekarnika, wystudzić. Polać lukrem cytrynowym ( cukier puder+ kilka łyżeczek soku z cytryny).

Wielkanocne Wypieki  

czwartek, 03 kwietnia 2014

Pyszna i wilgotna babka drożdżowa z rodzynkami. Idealna na Wielkanoc.

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki:

- 250 g m±ki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła (roztopić w garnuszku)
- gar¶ć rodzynek

1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki m±ki i 1/4 szklanki mleka sporz±dzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.
2. Pozostałe mleko gotujemy i wrz±cym zalewamy połowę m±ki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż
przestygnie.
3. Gdy rozczyn wyro¶nięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sob± i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst± masę oraz roztapiamy masło.
4. Do ciasta dodajemy żółtka i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypuj±c stopniowo pozostał± m±kę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosn±ć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do ¶redniej formy na babkę lub małej z kominkiem  i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. 

 Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na ni±
polewę.

Babka drożdżowa zaparzana

Babka drożdżowa zaparzana

 

Przepis ze strony http://whiteplate.blogspot.com/2010/03/wilgotna-babka-drozdzowa.html .




 

 

 

 
1 , 2
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl