Bezy

poniedziałek, 16 lutego 2015

Słodkie i kruche bezy z delikatnym kremem z serka mascarpone i nutelli.

Bezowe gniazdka z kremem czekoladowym

Składniki ( na ok. 12-14 sztuk):

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i dalej ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na koniec dodać łyżeczkę octu.

Ubitą pianę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po 2 łyżki na każdą bezę, zachować odstęp pomiędzy kolejną. Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC z termoobiegiem na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez ok. 80-90 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku.

Krem:

  • 400 g serka mascarpone
  • 3-4 duże łyżki nutelli

Serek zmiksować z nutellą, przełożyć krem do rękawa cukierniczego, wyciskać na każdą bezę. Przechowywać w lodówce. 

Bezowe gniazdka z kremem czekoladowym

13:29, cool_justo , Bezy
Link Komentarze (6) »
niedziela, 22 grudnia 2013

Pyszne, delikatne cynamonowe blaty bezowe połączone kremem z bitej śmietany i mascarpone z orzechami włoskimi, polane roztopioną gorzką czekoladą.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać cynamon, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • szklanka orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni

 

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać orzechy i wymieszać.



Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki, płynnej

dodatkowo:

  • kilka posiekanych orzechów

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem ze śmietanką i podgrzewać na parze, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej polewy.



Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym.Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami



 



 



wtorek, 30 lipca 2013

Pyszna, czekoladowa beza, chrupiąca z zewnątrz, w środku miękka i rozpływająca się. Z dodatkiem bitej śmietany z kakao, kawałkami gorzkiej czekolady i świeżymi owocami sezonowymi, u mnie z borówkami i malinami.

 

Czekoladowa Pavlova 

 

Składniki na blat bezowy:

6 białek

300g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

szczypta soli

 

Płaską, dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka wlać do miski,dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać łyżeczkę octu, chwilę ubijać. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż masa zacznie błyszczeć.

Dodać mąkę ziemniaczaną,przesiane kakao, zmiksować.

Wyłożyć masę na papier do pieczenia i uformować okręg, podwyższając lekko brzegi.

Piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie w temperaturze 140 stopni przez kolejne 90 minut. ( środkowy poziom piekarnika)

Wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na całą noc.

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% , schłodzonej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka kakao

100 g gorzkiej czekolady, startej na wiórki

maliny, borówki

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i kakao. Delikatnie wmieszać wiórki czekoladowe.

Krem przełozyć na blat bezowy, posypać owocami.

 

Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

 

 

 

 

środa, 24 lipca 2013

Klasyczna, biała beza - krucha z zewnątrz, w środku delikatna i miękka, w połączeniu z bitą śmietaną z serkiem mascarpone i świeżymi malinami.

Pavlova z malinami

 

Składniki na blat bezowy:

6 białek

300g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Płaską, dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka wlać do miski,dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać łyżeczkę octu, chwilę ubijać. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż masa zacznie błyszczeć.

Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować.

Wyłożyć masę na papier do pieczenia i uformować okręg, podwyższając lekko brzegi.

Piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie w temperaturze 140 stopni przez kolejne 90 minut. ( środkowy poziom piekarnika)

Wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na całą noc.

 

 

Krem śmietanowy:

300 ml śmietany 30% , schłodzonej

serek mascarpone ( u mnie Piątnica)

1 łyżka cukru pudru

maliny

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Serek mascarpone wymieszać łyżką na gładką masę i stopniowo dodawać śmietanę, wymieszać.

Krem przełozyć na blat bezowy, posypać malinami.

 

Pavlova z malinami

Pavlova z malinami

22:38, cool_justo , Bezy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 marca 2013

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

   Przepyszny bezowy tort jak z cukierni od Sowy. Połączenie chrupkiej bezy i karmelowego kremu z orzechami i daktylami. Tort jest słodki i sycący, idealny na zakończenie świątecznego obiadu czy kolacji.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.com

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i kakao. 

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl