Serniki

wtorek, 27 grudnia 2016

 Ciasto Isaura, czyli połączenie sernika i murzynka, z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi na wierzchu.

Isaura,czyli sernik łaciaty

Składniki na masę czekoladową:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja , żółtka i białka osobno
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 5 łyżek wody

Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondla razem z cukrem, kakao i pastą waniliową, dodać 5 łyżek wody i cały czas mieszając, zagotować ,aż cukier się rozpuści. Ostudzić, odlać pół szklanki masy (na polewę). Do reszty masy dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem, a na koniec ubitą pianę z białek.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na serniki np. Piątnica
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać stopniowo jajka i zmielony ser.

 

Do prostokątnej blaszki (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto czekoladowe, wyrównać i rozłożyć na nim masę serową.

Piec w temperaturze 200ºC przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Następnie polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Delikatny i niezbyt słodki sernik z serkiem mascarpone.

sernik z mascarpone

Składniki:

  • 1 kg sera białego, zmielonego, w wiaderku  (np. Piątnica)
  • 1 opakowanie serka mascarpone ( 250 g)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy, bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
Wykonanie:
 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. W misie miksera wymieszać twaróg i serek mascarpone, ciągle mieszając, dodawać powoli i stopniowo ubite jajka. Na koniec wsypać budyń, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm lekko posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę sernikową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - temperatura 165°C i piec około 80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i lekko zrumieniony. Drzwiczki piekarnika uchylić po kilku minutach od wyłączenia i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

 

piątek, 25 marca 2016

Niesamowicie lekki i puszysty sernik, a właściwie serowy biszkopt lub lekka sernikowa pianka.

Sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka (u mnie waniliowy serek President))
  • 95 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 33 g masła
  • 68 g mleka (ok.1/3 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej
  • 13 g mąki ziemniaczanej (ok.1 łyżka)
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko, masło i serek podgrzać, aż połączą się w kremową masę.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać.

Masę serową połączyć z żółtkami, wanilią i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Tortownicę (18-20cm) wysmarować masłem, dokładnie owinąć na zewnątrz foremkę 2-3 warstwami folii aluminiowej. Ciasto przełożyć do foremki i umieścić  całość w większym naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrzątek, do połowy wysokości foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 55 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

niedziela, 19 lipca 2015

 Prosty i pyszny sernik na zimno z serków homogenizowanych, na biszkoptach, z galaretką i owocami.

sernik na zimno z malinami

Składniki:

  • 1200 g serka homogenizowanego ( u mnie 3 duże opakowania serka Danio )
  • 2 opakowania żelatyny Żelatyna-fix do deserów Dr.Oetker
  • 100 ml zimnej wody
  • 200 ml wrzątku
  • opakowanie biszkoptów
  • 1 galaretka ( przyrządzić wg przepisu na opakowaniu)
  • owoce, np. maliny, truskawki

 

Żelatynę przyrządzić wg przepisu z opakowania ( żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dodać wrzątek i miksować aż do rozpuszczenia). Cały czas miksując ,dodawać stopniowo serek, miksować do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ułożyć biszkopty, wylać masę serową na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia. Na masie serowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Seromak, czyli seromakowiec, pyszne połączenie sernika i makowca, na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie i aksamitną polewą czekoladową na wierzchu. W wersji ekspresowej- z gotowej masy makowej.

Seromak, czyli sernik z makiem

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód blaszki (28 X24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka, lekko ubite

Wszystko wymieszać, wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.

Masa serowa:

  • 1 kg sera wiaderkowego na serniki (używam Piątnicy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

Ser zmiksować z mascarpone, z cukrem, esencją waniliową. Osobno ubić jajka na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać do masy serowej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć na masę makową, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 80-90 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej całą noc). Wystudzony polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Wystudzić i polać ciasto.

 

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl