Dla alergika

niedziela, 24 listopada 2013

Piernik, a wła¶ciwie lekkie ciasto piernikowe z karobem i bakaliami. Ciasto bez jajek i mleka krowiego.

Piernik dla alergika

 

Składniki:

- 2 szklanki m±ki

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- łyżka cukru waniliowego

- 2 łyżki karobu

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 8 dużych łyżek oleju ( np.Kujawski )

- 2 łyżki spirytusu

- 1,5 szklanki mleka sojowego

- gar¶ć dowolnych bakalii ( rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, olej, spirytus i bakalie. Wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko m±k± formy keksowej.

Piec w temperaturze 170ºC około 45-50 minut.

 

Piernik dla alergika

 

poniedziałek, 04 listopada 2013

Zdrowe bułeczki drożdżowe z m±ki pełnoziarnistej, bez jajek i mleka, ¶wietne na ¶niadanie czy kolację.

 Pełnoziarniste bułeczki dla alergika

 

Składniki:

na ok. 15 ¶rednich bułeczek

  • 500 g m±ki pełnoziarnistej (np. Lubella); można też dać 250g m±ki pszennej + 250g m±ki pełnoziarnistej - bułeczki będ± wtedy bardziej lekkie i delikatne
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag ¶wieżych drożdży

 

Zrobić zaczyn : drożdże rozpu¶cić w 1/2 szkl. ciepłej wody ( nie gor±cej! ) i wymieszać z łyżk± cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Następnie w misce wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i zagnie¶ć ciasto.

Przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-2 godziny do wyro¶nięcia.

Z ciasta formować bułeczki (można natrzeć dłonie oliw±, aby ciasto się nie przyklejało). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.20 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Pełnoziarniste bułeczki dla alergika





 

 

 

¶roda, 30 paĽdziernika 2013

Miękkie i wilgotne ciasto bananowe, szybkie i proste. Z dodatkiem margaryny bezmlecznej - dla alergików.

 

CHLEBEK BANANOWY dla alergika

 

Składniki:

- 1/2 kostki margaryny

- 3/4 szklanki cukru trzcinowego drobnego

- 2 duże lub 3 małe dojrzałe banany ( rozgniecione widelcem)

- 1,5 szklanki m±ki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki białego octu winnego

 

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać rozgniecione banany, wodę, ocet, m±kę wymieszan± z proszkiem. Zmiksować.

Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej dł.28 cm.

Piec w temperaturze 175 stopni przez 40-45 minut.

CHLEBEK BANANOWY dla alergika

 

 

niedziela, 20 paĽdziernika 2013

Prosta i pyszna szarlotka, delikatna i soczysta, z chrupi±cym wierzchem. Bez jajek, z masłem klarowanym lub margaryn± bezmleczn±, ¶wietnie nadaje się dla alergików i mam karmi±cych.

SZARLOTKA SYPANA dla alergika

 

Składniki:

* 1 szklanka m±ki

* 1 szklanka drobnego cukru

* 1 szklanka kaszy manny

* 1,5 kg jabłek (np. antonówek)

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* cynamon

* 180 g masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej ( zimnej !)

 

Wykonanie:

Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 czę¶ci.

Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeżeli jabłka s± kwa¶ne można dodać do nich 1-2 łyżki cukru. Podzielić na 2 czę¶ci.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać pierwsz± czę¶ć sypkich produktów, potem połowę jabłek. Na wierzchu posypać cynamonem. Na to nałożyc kolejn± warstwę sypkich składników, następnie drug± czę¶ć jabłek, cynamon i ostatni± warstwę sypkich produktów.

Na wierzchu ułożyć równomiernie cienkie plasterki schłodzonego masła.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.

Podczas pieczenia spód tortownicy można zabezpieczyć większ± form± (np. położon± poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.

SZARLOTKA SYPANA dla alergika



 



 

niedziela, 24 marca 2013

ciasto czekoladowe

 

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, bez jajek i mleka krowiego. Szybkie i proste w przygotowaniu.

 

 

Składniki:

1 szklanka m±ki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 duże łyżki oleju ( np.Kujawski )

1 łyżka spirytusu

3/4 szklanki mleka sojowego

ok.70g gorzkiej czekolady z 70% kakao (pokruszonej na małe kawałki)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać olej, spirytus, mleko i pokruszon± czekoladę. Jeszcze raz wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej m±k±  małej foremki keksowej.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170ºC około 35 minut.

ciasto czekoladowe 

 

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl