Makarony

środa, 23 lipca 2014

 Szybki i smaczny makaron z cukinią, pesto i parmezanem.

Pełnoziarnisty makaron z cukinią

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty,np. rurki lub świderki
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • suszone oregano, bazylia, sól, pieprz
  • odrobina startego parmezanu

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć, dodać zioła, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pesto, wymieszać, połączyć z ugotowanym makaronem. Posypać startym parmezanem.

  Pełnoziarnisty makaron z cukinią                               

Cukinia 2014

                                           



 

 

środa, 14 maja 2014

Makaron kokardki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i kremowym serkiem mascarpone.

Kokardki ze szpinakiem i łososiem

Składniki:

  • opakowanie makaronu kokardki
  • szpinak mrożony ( u mnie w kulkach- kilka sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzony łosoś - ok. 150 g
  • 1 duża łyżka mascarpone
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, rozdrobniony czosnek, poddusić pod przykryciem kilka minut, dodać pokrojonego łososia, pesto, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, podmażyć jeszcze chwilę. Dodać ugotowany makaron, wymieszać.

 

wtorek, 06 maja 2014

Pełnoziarnisty makaron typu rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem, pieczarkami i oliwkami.

Pełnoziarniste penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym 

Składniki:

  • opakowanie makaronu pełnoziarnistego penne (np. Lubella)
  • przecier pomidorowy  (Valfruta - 500g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pokrojonych pieczarek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwki zielone
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, chili
  • starty parmezan

 

Na oliwie podsmażyć pieczarki i tuńczyka odsączonego z zalewy. Dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek, gotować pod przykryciem kilka minut. Dodać oliwki, pesto, doprawić ziołami, solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilę, dodać ugotowany makaron, wymieszać. Posypać startym parmezanem.

Pełnoziarniste penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym



piątek, 25 października 2013

Pełnoziarnisty makaron tagliatelle (wstążki) z kawałkami łososia i kaparami w sosie śmietanowym.

Tagliatelle z łososiem i kaparami

 

Składniki:

- Makaron pełnoziarnisty Tagliatelle, np. Lubella

- kawałek fileta z łososia ( świeży lub mrożony)

- ok. 1/3 szklanki śmietanki 30%

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- kapary

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

 

Makaron ugotować.

Na oliwie podmażyć łososia ( mrożony- ok. 15 minut), pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek, następnie wlać śmietankę, dodac kapary, doprawić solą i pieprzem. Łososia podzielić na mniejsze części, sos wymieszać z makaronem.

 

 

                           

 

czwartek, 11 lipca 2013

Pełnoziarnisty makaron penne ze szpinakiem, szynką i  śmietanowym sosem.

 

Penne ze szpiankiem

 

Składniki:

makaron pełnoziarnisty pióra ( Lubella)

szpinak mrożony (u mnie w kulkach - 4-5 szt.)

2-3 grube plastry szynki

2-3 łyżeczki bazyliowego pesto

oliwa z oliwek (2 łyżki)

gałka muszkatołowa

śmietanka kremówka - ok.1/3 szklanki

2-3 ząbki czosnku

pieprz,sól

parmezan

 

 

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć szynkę pokrojoną w kosteczkę, dodać szpinak, dusić pod przykryciem ok.5 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietankę i dusić jeszcze przez chwilę.Połączyć z makaronem i posypać startym parmezanem.

 

Penne ze szpinakiem



| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl