Muffiny

piątek, 21 marca 2014

Puszyste, delikatne i mocno czekoladowe babeczki z Coca-colą.

Muffinki z Coca-colą

Porcja na 12 dużych babeczek.



Składniki:

- 300 g mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 płaskich łyżek kakao

- 240 g cukru trzcinowego

- 1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej

- 225 ml Coca-coli

- 150 ml oleju

- 3 jajka

-2 łyżki konfitury lub dżemu wiśniowego

 

Wykonanie:

W misce połączyć suche składniki: przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, Coca-colę,olej, dżem. Do składników suchych dodać mokre, wymieszać łyżką ( tylko do połączenia się produktów).

Przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek. Piec w temperaturze 200ºC ok. 25 minut.

Po wystudzeniu można polać polewą ( roztopiona w misce, w kąpieli wodnej 1 tabliczka czekolady + 1 łyżka masła).

Muffinki z Coca-colą

Muffinki z Coca-colą

sobota, 24 sierpnia 2013

Muffinki z malinami

 

Składniki:

suche ( wymieszać w misce):

2,5 szklanki mąki

ok.3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

mokre ( wymieszać w drugiej misce):

100g masła rozpuszczonego wcześniej

jogurt naturalny( u mnie duży Zott)

2 jajka -roztrzepane

 

maliny - ok. 30 dag

 

 

Wykonanie:

Do suchych składników dodać mokre i wymieszać, tylko do połączenia się produktów.

Delikatnie wmieszać maliny.

Przełożyć do foremki na 12 babeczek, wyłożonej papilotkami.

Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 195 stopni (poziom3).

 

Muffinki z malinami



 

 

piątek, 12 lipca 2013

Czekoladowe babeczki z kawałkami gorzkiej czekolady i słodkimi czereśniami. Porcja na 12 dużych babeczek.

Czekoladowe muffinki z czereśniami

 

Składniki:

suche ( wymieszać w misce):

2,5 szklanki mąki

ok.3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

 

mokre ( wymieszać w drugiej misce):

100g masła rozpuszczonego wcześniej lub 1/3 szklanki oleju

jogurt naturalny( u mnie duży Zott)

2 jajka -roztrzepane

 

20-30 dag wydrylowanych czereśni

100g gorzkiej czekolady - pokruszonej

 

 

Wykonanie:

Do suchych składników dodać mokre i wymieszać, tylko do połączenia się produktów. Dodać pokruszoną czekoladę i czereśnie, lekko wymieszać.

Przełożyć do foremki na 12 babeczek, wyłożonej papilotkami.

Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni (poziom3).

 

Czekoladowe muffinki z czereśniami







 



| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl