poniedziałek, 16 lutego 2015

Słodkie i kruche bezy z delikatnym kremem z serka mascarpone i nutelli.

Bezowe gniazdka z kremem czekoladowym

Składniki ( na ok. 12-14 sztuk):

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i dalej ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na koniec dodać łyżeczkę octu.

Ubitą pianę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po 2 łyżki na każdą bezę, zachować odstęp pomiędzy kolejną. Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC z termoobiegiem na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez ok. 80-90 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku.

Krem:

  • 400 g serka mascarpone
  • 3-4 duże łyżki nutelli

Serek zmiksować z nutellą, przełożyć krem do rękawa cukierniczego, wyciskać na każdą bezę. Przechowywać w lodówce. 

Bezowe gniazdka z kremem czekoladowym

13:29, cool_justo , Bezy
Link Komentarze (6) »
czwartek, 05 lutego 2015

Delikatne i puszyste pączki pieczone w piekarniku, czyli zdrowsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnych pączków.

Pączki pieczone

Składniki: na ok.16 pączków

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 370 g mąki pszennej ( tortowej lub do drożdżowych wypieków)
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • marmolada różana lub dżem truskawkowy
  • lukier : ok. 200 g cukru pudru wymieszanego z odrobiną gorącej wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • papilotki na muffinki o średnicy 5 cm

Zrobić rozczyn: w garnuszku wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, dodać rozczyn, wymieszać, następnie dodawać stopniowo jajka, wyrobić w robocie kuchaennym, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką, rozpłaszczyć dłonią na placek grubości ok. 1 cm (w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką), obręczą lub szklanką wyciąć kółka, nałożyć na środek łyżeczką dżem, formować kulkę i ułożyć w papilotce łączeniem do dołu. Papilotki z pączkami układać na dwóch blaszkach w sporych odstępach i odstawić na ok.1/2 godziny do podrośnięcia. Posmarować wierzch pączków roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 13-15 minut ( na środkowym poziomie piekarnika). Wyjąć od razu z piekarnika, wystudzić, polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Pączki pieczone

 Przepis znaleziony na stronie www.kwestiasmaku.com

wtorek, 03 lutego 2015

Rozgrzewająca i pyszna zupa z chleba, z kminkiem i czosnkiem, idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru czerstwego chleba razowego.

Zupa chlebowa

Składniki:

  • 5-6 kromek czerstwego chleba razowego na zakwasie
  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • 1 duża cebula, pokrojona drobno
  • 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oliwy  
  • odrobina kminku
  • sól, pieprz, papryka czerwona wędzona w proszku
  • dodatkowo: natka pietruszki, odrobina startego żółtego sera

 

Cebulę podsmażyć na maśle na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać czosnek, przełożyć do garnka z bulionem. Chleb pokroić w kosteczkę, podsmażyć chwilę, wrzucić do bulionu. Gotować kilka minut aż chleb zmięknie i zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, kminkiem i wędzoną papryką. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki lub startym serem.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową.

IMG_0450

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej, np. Inki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 300 g mąki pszennej

dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:

W garnku roztopić masło, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia, odczekać minutę, a następnie dodać sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając dodawać stopniowo przesianą makę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 45-50 minut. Po wystudzeniu piernik przekroić, przełożyć powidłami i polać polewą.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Czekoladę, masło i mleko włożyć do garnuszka, roztopić na małym ogniu, cały czas mieszając.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com .

 

 

 

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sałatka z kolorowym makaronem penne, suszonymi pomidorami, kurczakiem, oliwkami i brokułami.

Sałatka włoska

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne - kolorowego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • mały brokuł
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina startego parmezanu
  • dodatkowo: 1 czerwona papryka, oliwki zielone, czerwona cebula

Makaron ugotować, brokuły podzielić na części, ugotować na pół-twardo. Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, usmażyć na oliwie, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Pomidory pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać. Można dodać też pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, drobno pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, garść oliwek. Posypać startym parmezanem.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl