pi±tek, 27 marca 2015

 Prosta i szybka babka z serkiem ricotta, wilgotna i delikatna, długo zachowuje ¶wieżo¶ć.

Waniliowa babka z ricott±

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ricotty ( ok. 370 g)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masło utrzeć z cukrem i ricott± na puszyst± masę. Dodać pastę waniliow± i kolejno po jednym jajku.

Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sol±, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej m±k±.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45-50 minut.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl

 Wielkanocne Wypieki

czwartek, 19 marca 2015

 Pyszna, aromatyczna, lekko wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka waniliowego.

Babka cytrynowo-serowa

Składniki:

  • 250 g m±ki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na jasn± i puszyst± masę, cały czas ubijaj±c dodawać po jednym jajku. M±kę przesiać i wymieszać z proszkiem i kisielem. Do masy jajecznej dodawać na przemian m±kę i serek. Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę cytrynow± i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Przełożyć do małej keksówki lub formy na babkę z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 minut. Wyj±ć z piekarnika, wystudzić. Polać lukrem cytrynowym ( cukier puder+ kilka łyżeczek soku z cytryny).

Wielkanocne Wypieki  

 Mocno czekoladowe, ciężkie brownie bez m±ki, z dodatkiem zmielonych orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z ksi±żki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Brownie można podać z dodatkiem lodów i sosu czekoladowego.

BROWNIE bez m±ki Nigelli Lawson

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady (70 %)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondlu o grubym dnie roztopić czekoladę i masło, na małym ogniu. Zdj±ć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Cały czas mieszaj±c dodać jajka, migdały i orzechy. Masę przełożyć do kwadratowej foremki o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 25-30 minut.

poniedziałek, 16 lutego 2015

Słodkie i kruche bezy z delikatnym kremem z serka mascarpone i nutelli.

Bezowe gniazdka z kremem czekoladowym

Składniki ( na ok. 12-14 sztuk):

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubić na sztywn± pianę, stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i dalej ubijać, aż piana będzie błyszcz±ca. Na koniec dodać łyżeczkę octu.

Ubit± pianę wykładać łyżk± na blachę wyłożon± papierem do pieczenia, po 2 łyżki na każd± bezę, zachować odstęp pomiędzy kolejn±. Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC z termoobiegiem na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez ok. 80-90 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku.

Krem:

  • 400 g serka mascarpone
  • 3-4 duże łyżki nutelli

Serek zmiksować z nutell±, przełożyć krem do rękawa cukierniczego, wyciskać na każd± bezę. Przechowywać w lodówce. 

Bezowe gniazdka z kremem czekoladowym

13:29, cool_justo , Bezy
Link Komentarze (6) »
czwartek, 05 lutego 2015

Delikatne i puszyste p±czki pieczone w piekarniku, czyli zdrowsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnych p±czków.

P±czki pieczone

Składniki: na ok.16 p±czków

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 370 g m±ki pszennej ( tortowej lub do drożdżowych wypieków)
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • marmolada różana lub dżem truskawkowy
  • lukier : ok. 200 g cukru pudru wymieszanego z odrobin± gor±cej wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • papilotki na muffinki o ¶rednicy 5 cm

Zrobić rozczyn: w garnuszku wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę m±ki. Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.

Do większej miski przesiać m±kę, dodać cukier, sól, dodać rozczyn, wymieszać, następnie dodawać stopniowo jajka, wyrobić w robocie kuchaennym, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas wyrabiaj±c, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok. 1 godzinę.

Ciasto wyłożyć na blat wysypany m±k±, rozpłaszczyć dłoni± na placek grubo¶ci ok. 1 cm (w razie potrzeby podsypać jeszcze m±k±), obręcz± lub szklank± wyci±ć kółka, nałożyć na ¶rodek łyżeczk± dżem, formować kulkę i ułożyć w papilotce ł±czeniem do dołu. Papilotki z p±czkami układać na dwóch blaszkach w sporych odstępach i odstawić na ok.1/2 godziny do podro¶nięcia. Posmarować wierzch p±czków roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 13-15 minut ( na ¶rodkowym poziomie piekarnika). Wyj±ć od razu z piekarnika, wystudzić, polukrować i posypać skórk± pomarańczow±.

P±czki pieczone

 Przepis znaleziony na stronie www.kwestiasmaku.com

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl