piątek, 31 lipca 2015

Krucha tarta z orzeźwiającym cytrynowym kremem z lemon curd i mascarpone i słodką bezą na wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (26-27cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem. Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 20 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.5-10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Krem:

  • 1 słoiczek gotowego kremu lemon curd ( u mnie: Marks & Spencer Sicilian Lemon Curd 325g )
  • 250 g serka mascarpone

Mascarpone wymieszać na gładką masę z lemon curd, przełożyć na wystudzony spód kruchy.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać ocet winny.

Przełożyć pianę na spód z kremem cytrynowym.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

 

 

czwartek, 30 lipca 2015

 Szybka i prosta sałatka z tuńczyka, fasoli i kukurydzy.

 Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka fasoli cannellini, np. Bonduelle gotowane na parze
  • 1 mała cebula czerwona, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Tuńczyka, kukurydzę, fasolę odsączyć z zalewy, dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, wszystko wymieszać, można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

 

piątek, 24 lipca 2015

Krucha tarta z kremową,słodką masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego i dużą ilością świeżych malin.

Tarta z malinami i kremem z mascarpone

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem ( ok. 1/3 porcji ciasta zostanie). Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 ºC.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
  • 2 jajka
  • 1 pudełko malin

W misce zmiksować mascarpone z mlekiem i jajkami. Delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć maliny, dociskając je lekko do kremu. Schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

niedziela, 19 lipca 2015

 Prosty i pyszny sernik na zimno z serków homogenizowanych, na biszkoptach, z galaretką i owocami.

sernik na zimno z malinami

Składniki:

  • 1200 g serka homogenizowanego ( u mnie 3 duże opakowania serka Danio )
  • 2 opakowania żelatyny Żelatyna-fix do deserów Dr.Oetker
  • 100 ml zimnej wody
  • 200 ml wrzątku
  • opakowanie biszkoptów
  • 1 galaretka ( przyrządzić wg przepisu na opakowaniu)
  • owoce, np. maliny, truskawki

 

Żelatynę przyrządzić wg przepisu z opakowania ( żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dodać wrzątek i miksować aż do rozpuszczenia). Cały czas miksując ,dodawać stopniowo serek, miksować do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ułożyć biszkopty, wylać masę serową na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia. Na masie serowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

sobota, 28 marca 2015

 Prosta i smaczna wiosenna sałatka z rzodkiewek, jajek i szczypiorku.

Wiosenna sałatka z rzodkiewki i jajek

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 3-4 jajka, ugotowane na twardo
  • posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

Rzodkiewki i jajka pokroić w kosteczkę, dodać szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

 

16:38, cool_justo , Sałatki
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl