środa, 23 września 2015

Prosta pasta z awokado, jajek i cebulki, idealna do razowego, domowego chleba.

Pasta z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 mała, czerwona cebulka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, płatki chili

Awokado obrać, rozgnieść widelcem, jajka pokroić w kosteczkę, cebulkę drobno posiekać, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i chili, wymieszać. Wszystkie składniki można też rozdrobnić blenderem.

 

czwartek, 17 września 2015

Aromatyczna, kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni z curry, kurkumą i mleczkiem kokosowym.

Zupa krem z dyni 

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, curry, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • pestki z dyni podprażone na patelni

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na oliwie, dodać czosnek i dynię, pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażyć przez chwilę, zalać wodą, tyle aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości, dodać przyprawy do smaku, dolać mleczko kokosowe, gotować przez chwilę. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z prażonymi pestkami z dyni.

 

 

piątek, 31 lipca 2015

Krucha tarta z orzeźwiającym cytrynowym kremem z lemon curd i mascarpone i słodką bezą na wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (26-27cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem. Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 20 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.5-10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Krem:

  • 1 słoiczek gotowego kremu lemon curd ( u mnie: Marks & Spencer Sicilian Lemon Curd 325g )
  • 250 g serka mascarpone

Mascarpone wymieszać na gładką masę z lemon curd, przełożyć na wystudzony spód kruchy.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać ocet winny.

Przełożyć pianę na spód z kremem cytrynowym.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

 

 

czwartek, 30 lipca 2015

 Szybka i prosta sałatka z tuńczyka, fasoli i kukurydzy.

 Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka fasoli cannellini, np. Bonduelle gotowane na parze
  • 1 mała cebula czerwona, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Tuńczyka, kukurydzę, fasolę odsączyć z zalewy, dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, wszystko wymieszać, można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

 

piątek, 24 lipca 2015

Krucha tarta z kremową,słodką masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego i dużą ilością świeżych malin.

Tarta z malinami i kremem z mascarpone

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem ( ok. 1/3 porcji ciasta zostanie). Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 ºC.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
  • 2 jajka
  • 1 pudełko malin

W misce zmiksować mascarpone z mlekiem i jajkami. Delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć maliny, dociskając je lekko do kremu. Schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl