niedziela, 06 marca 2016

 Pyszne udka z kurczaka w miodowo-musztardowej glazurze. Soczyste i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Składniki:

- udka z kurczaka

- 1 łyżka musztardy dijon

- 1 łyżka płynnego miodu

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz

- ostra papryka czerwona w proszku

 

Umyte udka z kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 240ºC piekarnika i piec przez ok. 15 minut ( do lekkiego zrumienienia ). Wyjąć naczynie i posmarować dokładnie udka marynatą ( wymieszać musztardę, oliwę z oliwek, miód i 1/2 łyżeczki papryki ostrej). Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze przez ok. 45 minut.

wtorek, 22 grudnia 2015

Prosta, szybka w przygotowaniu i efektowna choinka z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej.

Makowa choinka

Składniki:

- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle

- ok. 150g gotowej masy makowej (np. z puszki Bakalland)

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

- suszona żurawina, płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Ciasto francuskie zostawić przez kilka minut w temperaturze pokojowej. Nożem do pizzy wyciąć w każdym płacie ciasta dwa trójkąty równoramienne. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować masą makową. Przykryć drugim trójkątem z ciasta. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta, wyciąć pieniek i gałęzie. Gałązki choinki skręcić lekko wokół własnej osi, lekko dociskając na końcach. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Udekorować migdałami i żurawiną.

Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15-17 minut. Wyjąć i przestudzić.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki :  

www.mojewypieki.com/post/makowa-choinka

 

 

Świąteczne słodkości! 2015

piątek, 18 grudnia 2015

Kruche i chrupiące ciastka z migdałami i aromatycznymi przyprawami korzennymi.

 Ciastka korzenne z migdałami

Składniki ( na ok. 50-70 sztuk):

  • 250 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g melasy lub syropu klonowego
  • 50 g mielonych migdałów ( bez skórki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g)
  • 500 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • migdały całe ze skórką , do dekoracji

Wykonanie:

Do garnuszka włożyć masło, brązowy cukier i melasę. Mieszając, podgrzewać, aż cukier się stopi a składniki połączą. Zdjąć garnek z ognia, dodać mielone migdały i przyprawy. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do reszty składników. Całość przelać do misy robota, wystudzić, dodać mąkę i zmiksować. Następnie ręcznie zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Podzielić na 2 równe części. Z jednej uformować wałek o średnicy 4 cm. Resztę ciasta zagnieść z płatkami migdałowymi i uformować prostopadłościan (3x5x17 cm). Wałek i prostopadłościan zawinąć osobno w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Kawałki ciasta pokroić ostrożnie na plasterki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, okrągłe ciastka ozdobić pokrojonymi na pół migdałami. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 7-9 minut. Zdjąć ostrożnie z blaszki na kratkę do wystudzenia.

Świąteczne słodkości! 2015

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Kruche, chrupiące i cienkie pierniczki o lekko ostrym smaku imbiru i z aromatem goździków i cynamonu. Tradycyjne świąteczne pierniczki Pepparkakor ze Szwecji.

Pierniczki imbirowe ze Szwecji

Składniki ( na ok. 50 dużych lub 100 małych pierników):

  • 150 g syropu klonowego, melasy z buraków lub syropu z daktyli
  • 110 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 375 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
W małym garnuszku podgrzać syrop, masło i cukier, podgotować aż kryształki cukru się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę z syropu i masła. Wyrobić i zagnieść kulę z ciasta ( można podsypać mąką jeśli ciasto jest za bardzo klejące). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Rozwałkować cienko ciasto i wycinać foremkami dowolne kształty.
Rozkładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-10 minut.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
 
Przepis pochodzi ze strony : www.whiteplate.com
czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszny, ekspresowy i łatwy makowiec bez spodu, z dodatkiem startych jabłek i z gotowej masy makowej.

Makowiec japoński z jabłkami

Składniki:

- 1 puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland))

- 3-4 jabłka , obrane i starte na tarce

- 5 jajek ( białka i żółtka osobno)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 10 łyżek kaszy manny

- ewentualnie cukier lub miód do smaku, jeżeli masa makowa jest niewystarczająco słodka

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do masy makowej, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, żółtka jaj, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki 25x30cm.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Makowiec japoński z jabłkami

 

 

 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl