piątek, 29 marca 2013

sałatka curry z tuńczykiem i ananasem

 

Składniki:

-puszka ananasów

-puszka kukurydzy

-2 puszki tuńczyka w zalewie

-2 średnie pory

-1 torebka ryżu basmati

-150 g twardego żółtego sera

-2 łyżki majonezu

-sól, pieprz, curry

 

Ryż ugotować i przelać zimna wodą. Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki, tuńczyka osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i curry (dodaję ok.1/2 łyżeczki).

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

wtorek, 26 marca 2013

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

   Przepyszny bezowy tort jak z cukierni od Sowy. Połączenie chrupkiej bezy i karmelowego kremu z orzechami i daktylami. Tort jest słodki i sycący, idealny na zakończenie świątecznego obiadu czy kolacji.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.com

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i kakao. 

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

niedziela, 24 marca 2013

ciasto czekoladowe

 

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, bez jajek i mleka krowiego. Szybkie i proste w przygotowaniu.

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 duże łyżki oleju ( np.Kujawski )

1 łyżka spirytusu

3/4 szklanki mleka sojowego

ok.70g gorzkiej czekolady z 70% kakao (pokruszonej na małe kawałki)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać olej, spirytus, mleko i pokruszoną czekoladę. Jeszcze raz wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką  małej foremki keksowej.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170ºC około 35 minut.

ciasto czekoladowe 

 

piątek, 22 marca 2013

bułeczki drożdżowe

 
Bułeczki bez mleka i jajek, dla alergików i nie tylko.  Smakują jak tradycyjne drożdżowe, są delikatne i przepyszne.
 
 
 

Składniki:

na ok. 15 bułeczek

 

1/2 kg mąki

6 łyżek oliwy

1/2 szkl. cukru

1 szklanka ciepłej wody

5 dag drożdży

 

 

Zrobić zaczyn : drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody ( nie gorącej! ) i wymieszać z łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Następnie w misce wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1/2 godziny.

Z ciasta formować bułeczki (można natrzeć dłonie oliwą, aby ciasto się nie przyklejało). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.15-20 minut w temperaturze 175 stopni.

 

 

 

 

 

środa, 30 stycznia 2013

Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe.

Szybkie i łatwe w wykonaniu, znikają w błyskawicznym tempie. Z podanej porcji wychodzi około 50 rogalików.

rogaliki

składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  •  50 g drożdży,
  •  cukier waniliowy,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 2 jaja,
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu,
  •  margaryna Kasia,
  •  marmolada różana.

 

wykonanie:

Drożdże rozmieszać w kubeczku z cukrem, odstawić.

Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajka,drożdże, śmietanę. Zagnieść i odstawić na kilka minut do lodówki .

Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na ok. 2 mm i wyciąć koło ( np. talerzem obiadowym).

Następnie podzielić na ósemki, na każdą część nakładać łyżeczkę konfitury i zwijać kształt rogalika.

ciasto

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. U mnie ok. 15 minut.

Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

rogaliki

 

Tagi: Rogaliki
21:00, cool_justo , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
1 ... 21 , 22 , 23 , 24 , 25
 
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl