niedziela, 12 maja 2013

 

Delikatny, wilgotny i pyszny sernik z borówkami. Prosty i łatwy do wykonania.



 sernik z borówkami

 

 

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):

*200 g ciastek pełnoziarnistych Digestive

*100 g masła

 

Składniki na masę serową :

*1 śmietana kwaśna (200g)

*5 jajek

*1 kg sera zmielonego wiaderkowego ( np. Piątnica)

*3/4 szklanki cukru

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*ok. 250 g borówek (mogą być mrożone)

 

Wykonanie:

Masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć masą dno tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową, a więc: ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy, wierzch posypać borówkami i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec ok. 65-70 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. 

 

sernik z borówkami

Przepis znaleziony na http://majanaboxing.blox.pl/html. 

 

 

 

12:54, cool_justo , Serniki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 marca 2013

sałatka curry z tuńczykiem i ananasem

 

Składniki:

-puszka ananasów

-puszka kukurydzy

-2 puszki tuńczyka w zalewie

-2 średnie pory

-1 torebka ryżu basmati

-150 g twardego żółtego sera

-2 łyżki majonezu

-sól, pieprz, curry

 

Ryż ugotować i przelać zimna wodą. Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki, tuńczyka osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i curry (dodaję ok.1/2 łyżeczki).

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

wtorek, 26 marca 2013

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

   Przepyszny bezowy tort jak z cukierni od Sowy. Połączenie chrupkiej bezy i karmelowego kremu z orzechami i daktylami. Tort jest słodki i sycący, idealny na zakończenie świątecznego obiadu czy kolacji.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.com

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i kakao. 

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

niedziela, 24 marca 2013

ciasto czekoladowe

 

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, bez jajek i mleka krowiego. Szybkie i proste w przygotowaniu.

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 duże łyżki oleju ( np.Kujawski )

1 łyżka spirytusu

3/4 szklanki mleka sojowego

ok.70g gorzkiej czekolady z 70% kakao (pokruszonej na małe kawałki)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać olej, spirytus, mleko i pokruszoną czekoladę. Jeszcze raz wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką  małej foremki keksowej.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170ºC około 35 minut.

ciasto czekoladowe 

 

| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl