czwartek, 02 czerwca 2016

Zielone szparagi zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku.

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

- zielone szparagi - pęczek

- opakowanie szynki parmeńskiej (prosciutto) lub innej długo dojrzewającej szynki

- parmezan

- odrobina oliwy

 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, jeżeli szparagi są grube można je obrać. Zawinąć w plastry szynki, główki szparagów nasmarować lekko oliwą. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 200ºC przez ok. 15-20 minut. Wyłożyć na talerz, posypać wiórkami parmezanu.

niedziela, 08 maja 2016

Młoda kapusta duszona z marchewką i koperkiem.

Młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Składniki:

  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soku z cytryny

Marchewkę pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, dodać odrobinę masła klarowanego i gotować ok. 5 minut. Kapustę przekroić na pół, zdjąć wierzchnie liście, poszatkować. Wrzucić do garnka z marchewką, zalać wodą, do ok. połowy kapusty. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie dodać sok z cytryny, pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier, posiekany koperek. Gotować jeszcze chwilę.

piątek, 25 marca 2016

Niesamowicie lekki i puszysty sernik, a właściwie serowy biszkopt lub lekka sernikowa pianka.

Sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka (u mnie waniliowy serek President))
  • 95 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 33 g masła
  • 68 g mleka (ok.1/3 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej
  • 13 g mąki ziemniaczanej (ok.1 łyżka)
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko, masło i serek podgrzać, aż połączą się w kremową masę.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać.

Masę serową połączyć z żółtkami, wanilią i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Tortownicę (18-20cm) wysmarować masłem, dokładnie owinąć na zewnątrz foremkę 2-3 warstwami folii aluminiowej. Ciasto przełożyć do foremki i umieścić  całość w większym naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrzątek, do połowy wysokości foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 55 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

czwartek, 17 marca 2016

Wilgotna, puszysta babka z wyczuwalnym smakiem i aromatem ajerkoniaku.

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki pszennej , przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 180 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości, ubijając jajka dodawać stopniowo ajerkoniak, dalej ubijając masę na małych obrotach, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wystudzone masło. Kiedy składniki się połączą przelać ciasto do foremki na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15-20 minut, następnie wyjąć z formy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
Przepis znaleziony na stronie whiteplate.com

 

niedziela, 06 marca 2016

 Pyszne udka z kurczaka w miodowo-musztardowej glazurze. Soczyste i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Składniki:

- udka z kurczaka

- 1 łyżka musztardy dijon

- 1 łyżka płynnego miodu

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz

- ostra papryka czerwona w proszku

 

Umyte udka z kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 240ºC piekarnika i piec przez ok. 15 minut ( do lekkiego zrumienienia ). Wyjąć naczynie i posmarować dokładnie udka marynatą ( wymieszać musztardę, oliwę z oliwek, miód i 1/2 łyżeczki papryki ostrej). Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze przez ok. 45 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl