wtorek, 27 grudnia 2016

 Ciasto Isaura, czyli połączenie sernika i murzynka, z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi na wierzchu.

Isaura,czyli sernik łaciaty

Składniki na masę czekoladową:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja , żółtka i białka osobno
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 5 łyżek wody

Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondla razem z cukrem, kakao i pastą waniliową, dodać 5 łyżek wody i cały czas mieszając, zagotować ,aż cukier się rozpuści. Ostudzić, odlać pół szklanki masy (na polewę). Do reszty masy dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem, a na koniec ubitą pianę z białek.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na serniki np. Piątnica
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać stopniowo jajka i zmielony ser.

 

Do prostokątnej blaszki (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto czekoladowe, wyrównać i rozłożyć na nim masę serową.

Piec w temperaturze 200ºC przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Następnie polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

czwartek, 22 grudnia 2016

Tradycyjny, świąteczny i pełen zdrowych bakalii keks.

keks świąteczny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła ( miękkiego, wyjąć wcześniej z lodówki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 200 g dowolnych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami (dodawać stopniowo po jednym żółtku). Do utartej masy dodać spirytus, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Bakalie drobno pokroić, lekko przesypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (dł. 33-35 cm). Piec w temperaturze 165ºC przez ok. 45-55 minut. Po wystudzeniu można polać keks lukrem.

 

 

 

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Delikatny i niezbyt słodki sernik z serkiem mascarpone.

sernik z mascarpone

Składniki:

  • 1 kg sera białego, zmielonego, w wiaderku  (np. Piątnica)
  • 1 opakowanie serka mascarpone ( 250 g)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy, bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
Wykonanie:
 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. W misie miksera wymieszać twaróg i serek mascarpone, ciągle mieszając, dodawać powoli i stopniowo ubite jajka. Na koniec wsypać budyń, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm lekko posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę sernikową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - temperatura 165°C i piec około 80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i lekko zrumieniony. Drzwiczki piekarnika uchylić po kilku minutach od wyłączenia i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

 

środa, 02 listopada 2016

Puszyste, delikatne placuszki z dyni ( przepis na ok.18-20 placuszków).

Placuszki z dyni

Składniki:

Wykonanie:
 
W misce wymieszać puree z dyni z jogurtem, następnie z jajkami, olejem i cukrem. Dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą.
Patelnię rozgrzać (można dodać odrobinę masła klarowanego lub smażyć bez tłuszczu na patelni naleśnikowej), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smażyć aż urosną i będą zrumienione, przewrócić na drugą stronę.
Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, powidłami śliwkowymi lub dżemem.
 
 
Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
10:31, cool_justo , Inne
Link Komentarze (1) »

Pieczona dynia i mus z dyni - do wykorzystania do zupy-krem, placuszków, ciast i innych potraw.

Pieczona dynia/mus-puree z dyni 

Składniki:

  •  dynia

Dynię pokroić razem ze skórką na mniejsze kawałki, usunąć pestki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez około 35-40 minut.

Wystudzoną dynię obrać ze skórki, zmiksować blenderem na gładkie puree.

Gotowe puree można zamrozić lub przechowywać z lodówce kilka dni.

Tagi: dynia mus puree
10:19, cool_justo , Inne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
| < Styczeń 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl