środa, 03 stycznia 2018

Klasyczna, włoska pizza na cienkim i chrupiącym cieście z semoliną. Porcja na 4 okrągłe pizze o średnicy 20cm lub dwie większe prostokątne.

Pizza włoska

Składniki:

  • 30g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej typ 00 ( u mnie - mąka na pizzę "Basia" typ 00)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania blaszek

+ dodatkowo:

  • sos pomidorowy( passata pomidorowa doprawiona solą, oregano, bazylią, czosnkiem), dowolne dodatki ( szynka, oliwki, salami, pieczarki cienko pokrojone w plasterki, cebulka), starty ser - najlepiej mozzarella 

Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, dodać cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Dodać pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wymieszać w robocie, jednocześnie dolewając powoli pozostałą część wody. Ciasto połączyć w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. 

Ciasto rozłożyć na wysmarowane oliwą i oprószone mąką blaszki (4 małe okrągłe pizze lub dwie prostokątne). Posmarować sosem, nałożyć dodatki, posypać serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez ok. 10-15 minut.

sobota, 19 sierpnia 2017

Pyszne, mięciutkie ciasto z serkiem ricotta i śliwkami.

IMG_20170806_101804

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie ricotty - 250g
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • cukier waniliowy 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.

W misie miksera utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. Cienką strużką dodać olej i zmiksować.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Przełozyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione śliwki, rozcięciem ku dołowi.

Piec w temperaturze 160ºC przez okolo 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com

wtorek, 27 grudnia 2016

 Ciasto Isaura, czyli połączenie sernika i murzynka, z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi na wierzchu.

Isaura,czyli sernik łaciaty

Składniki na masę czekoladową:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja , żółtka i białka osobno
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 5 łyżek wody

Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondla razem z cukrem, kakao i pastą waniliową, dodać 5 łyżek wody i cały czas mieszając, zagotować ,aż cukier się rozpuści. Ostudzić, odlać pół szklanki masy (na polewę). Do reszty masy dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem, a na koniec ubitą pianę z białek.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na serniki np. Piątnica
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać stopniowo jajka i zmielony ser.

 

Do prostokątnej blaszki (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto czekoladowe, wyrównać i rozłożyć na nim masę serową.

Piec w temperaturze 200ºC przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Następnie polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

czwartek, 22 grudnia 2016

Tradycyjny, świąteczny i pełen zdrowych bakalii keks.

keks świąteczny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła ( miękkiego, wyjąć wcześniej z lodówki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 200 g dowolnych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami (dodawać stopniowo po jednym żółtku). Do utartej masy dodać spirytus, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Bakalie drobno pokroić, lekko przesypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (dł. 33-35 cm). Piec w temperaturze 165ºC przez ok. 45-55 minut. Po wystudzeniu można polać keks lukrem.

 

 

 

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Delikatny i niezbyt słodki sernik z serkiem mascarpone.

sernik z mascarpone

Składniki:

  • 1 kg sera białego, zmielonego, w wiaderku  (np. Piątnica)
  • 1 opakowanie serka mascarpone ( 250 g)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy, bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
Wykonanie:
 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. W misie miksera wymieszać twaróg i serek mascarpone, ciągle mieszając, dodawać powoli i stopniowo ubite jajka. Na koniec wsypać budyń, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm lekko posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę sernikową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - temperatura 165°C i piec około 80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i lekko zrumieniony. Drzwiczki piekarnika uchylić po kilku minutach od wyłączenia i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl