poniedziałek, 05 marca 2018

Pyszne i proste ciasto Murzynek z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. 

Murzynek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Wymieszać wszystkie suche skladniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, dodać jajka, olej, mleko, aromat, wszystko zmiksować. Na koniec dodać dżem, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. 

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 

sobota, 17 lutego 2018

Prosta i pyszna babka z jogurtem naturalnym.

Babka jogurtowa

Składniki :

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy , kilka kropli esencji cytrynowej lub pomarańczowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę z proszkiem przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę z proszkiem na zmianę z jogurtem, w trzech turlać, dodać esencję pomarańczową. Wymieszać, przelozyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

środa, 03 stycznia 2018

Klasyczna, włoska pizza na cienkim i chrupiącym cieście z semoliną. Porcja na 4 okrągłe pizze o średnicy 20cm lub dwie większe prostokątne.

Pizza włoska

Składniki:

  • 30g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej typ 00 ( u mnie - mąka na pizzę "Basia" typ 00)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania blaszek

+ dodatkowo:

  • sos pomidorowy( passata pomidorowa doprawiona solą, oregano, bazylią, czosnkiem), dowolne dodatki ( szynka, oliwki, salami, pieczarki cienko pokrojone w plasterki, cebulka), starty ser - najlepiej mozzarella 

Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, dodać cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Dodać pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wymieszać w robocie, jednocześnie dolewając powoli pozostałą część wody. Ciasto połączyć w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. 

Ciasto rozłożyć na wysmarowane oliwą i oprószone mąką blaszki (4 małe okrągłe pizze lub dwie prostokątne). Posmarować sosem, nałożyć dodatki, posypać serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez ok. 10-15 minut.

sobota, 19 sierpnia 2017

Pyszne, mięciutkie ciasto z serkiem ricotta i śliwkami.

IMG_20170806_101804

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie ricotty - 250g
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • cukier waniliowy 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.

W misie miksera utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. Cienką strużką dodać olej i zmiksować.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Przełozyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione śliwki, rozcięciem ku dołowi.

Piec w temperaturze 160ºC przez okolo 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com

wtorek, 27 grudnia 2016

 Ciasto Isaura, czyli połączenie sernika i murzynka, z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi na wierzchu.

Isaura,czyli sernik łaciaty

Składniki na masę czekoladową:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja , żółtka i białka osobno
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 5 łyżek wody

Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondla razem z cukrem, kakao i pastą waniliową, dodać 5 łyżek wody i cały czas mieszając, zagotować ,aż cukier się rozpuści. Ostudzić, odlać pół szklanki masy (na polewę). Do reszty masy dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem, a na koniec ubitą pianę z białek.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na serniki np. Piątnica
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać stopniowo jajka i zmielony ser.

 

Do prostokątnej blaszki (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto czekoladowe, wyrównać i rozłożyć na nim masę serową.

Piec w temperaturze 200ºC przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Następnie polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl