Blog > Komentarze do wpisu

Babka jogurtowa

Prosta i pyszna babka z jogurtem naturalnym.

Babka jogurtowa

Składniki :

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy , kilka kropli esencji cytrynowej lub pomarańczowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę z proszkiem przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę z proszkiem na zmianę z jogurtem, w trzech turlać, dodać esencję pomarańczową. Wymieszać, przelozyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

sobota, 17 lutego 2018, cool_justo

Polecane wpisy

Komentarze
2018/02/17 15:31:12
i z tą cytrusową nutą.. pyszna!
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl