Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z mascarpone

Delikatny i niezbyt słodki sernik z serkiem mascarpone.

sernik z mascarpone

Składniki:

  • 1 kg sera białego, zmielonego, w wiaderku  (np. Piątnica)
  • 1 opakowanie serka mascarpone ( 250 g)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy, bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
Wykonanie:
 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. W misie miksera wymieszać twaróg i serek mascarpone, ciągle mieszając, dodawać powoli i stopniowo ubite jajka. Na koniec wsypać budyń, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm lekko posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę sernikową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - temperatura 165°C i piec około 80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i lekko zrumieniony. Drzwiczki piekarnika uchylić po kilku minutach od wyłączenia i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.
Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

 

poniedziałek, 12 grudnia 2016, cool_justo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/12/12 19:40:56
Jestem pewna, że smakował jak marzenie :)
-
Gość: Jaglusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/12 22:21:00
Mascarpone tłuste, ale jakie dobre! Sernik musi być wyśmienity.
jaglusia.wordpress.com/
-
2016/12/14 08:28:36
Mascarpone jest tłuste, ale wydaje mi się, że nie możemy popadać w paranoję, bo tłuszcze też są nam potrzebne w diecie. A poza tym wszystko z mascarpone smakuje przepysznie ;)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl