Blog > Komentarze do wpisu

Isaura, czyli sernik łaciaty

 Ciasto Isaura, czyli połączenie sernika i murzynka, z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi na wierzchu.

Isaura,czyli sernik łaciaty

Składniki na masę czekoladową:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja , żółtka i białka osobno
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 5 łyżek wody

Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondla razem z cukrem, kakao i pastą waniliową, dodać 5 łyżek wody i cały czas mieszając, zagotować ,aż cukier się rozpuści. Ostudzić, odlać pół szklanki masy (na polewę). Do reszty masy dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem, a na koniec ubitą pianę z białek.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na serniki np. Piątnica
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać stopniowo jajka i zmielony ser.

 

Do prostokątnej blaszki (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto czekoladowe, wyrównać i rozłożyć na nim masę serową.

Piec w temperaturze 200ºC przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Następnie polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

wtorek, 27 grudnia 2016, cool_justo

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl