Blog > Komentarze do wpisu

Sernik japoński

Niesamowicie lekki i puszysty sernik, a właściwie serowy biszkopt lub lekka sernikowa pianka.

Sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka (u mnie waniliowy serek President))
  • 95 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 33 g masła
  • 68 g mleka (ok.1/3 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej
  • 13 g mąki ziemniaczanej (ok.1 łyżka)
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko, masło i serek podgrzać, aż połączą się w kremową masę.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać.

Masę serową połączyć z żółtkami, wanilią i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Tortownicę (18-20cm) wysmarować masłem, dokładnie owinąć na zewnątrz foremkę 2-3 warstwami folii aluminiowej. Ciasto przełożyć do foremki i umieścić  całość w większym naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrzątek, do połowy wysokości foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 55 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

piątek, 25 marca 2016, cool_justo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/25 17:44:40
takiego jeszcze nie jadłam :) wygląda pysznie :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl