Blog > Komentarze do wpisu

Babka drożdżowa zaparzana

Pyszna i wilgotna babka drożdżowa z rodzynkami. Idealna na Wielkanoc.

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki:

- 250 g mąki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła (roztopić w garnuszku)
- garść rodzynek

1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż
przestygnie.
3. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.
4. Do ciasta dodajemy żółtka i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem  i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. 

 Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią
polewę.

Babka drożdżowa zaparzana

Babka drożdżowa zaparzana

 

Przepis ze strony http://whiteplate.blogspot.com/2010/03/wilgotna-babka-drozdzowa.html .




 

 

 

czwartek, 03 kwietnia 2014, cool_justo

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/03 19:44:33
wygląda na bardzo smaczną:)
-
2014/04/03 19:45:07
wygląda bardzo smacznie:)
-
2014/04/04 09:52:16
Dziękuję!
-
2014/04/10 13:55:26
wyglada bardzo dobrze . pozdrawiam
-
2014/04/10 23:43:02
czy do tej babki mozna dodac jakies nadzienie, np. mase makowa? czy wtedy bedzie za mokre i sie nie dopiecze? wyglada przepysznie, zrobilabym taka na te swieta ;)
-
2014/04/10 23:51:23
Nigdy nie robiłam wersji z nadzieniem, ale babka sama w sobie jest wilgotna, więc z dodatkową masą jest ryzyko zakalca. Polecam wersję z rodzynkami i lukrem, babka jest pyszna i przez kilka dni zachowuje świeżość.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl