Blog > Komentarze do wpisu

MAKOWIEC

Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową.

Porcja na dwa makowce.

 MAKOWIEC

Ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 całe jajka + 2 żółtka

Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajka i żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Masa makowa:

  • puszka gotowej masy makowej, np. Bakalland
  • 1-2 ubite białka
  • można dodać rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową

 

Wykonanie:

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok.1/2 cm. Posmarować lekko ubitym białkiem i wyłożyć po połowie masy na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy ok.4 cm.

Zwinąć luźno, zaczynając od boku z masą, a nieposmarowane boki podwinąć pod spód.

Makowce zawinąć luźno w papier do pieczenia.

Piec w temperaturze 170°C przez ok.50-60 minut.

Lukier:

  • ok.1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Do cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce wody i ucierać do uzyskania gładkiej masy.

MAKOWIEC

 

niedziela, 09 lutego 2014, cool_justo

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/09 11:43:33
Idealnie zwinięty. Oj zjadłabym, zjadła :)
-
2014/02/09 11:47:28
moje ulubione ciasto, świetnie wygląda bardzo ładny Ci wyszedł:D
-
Gość: Kinga, *.dyn.telefonica.de
2016/03/25 09:05:05
Czy aby napewno drozydzy ma byc 5 dkg? czy moze 5 g?
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl