Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli

Proste i pyszne ciasto, mocno czekoladowe i z wyraĽnym, pomarańczowym aromatem. Przepis pochodzi z ksi±żki Nigelli Lawson „Jak być domow± bogini±".

 Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli

Składniki:

- 125 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

- 300 g dżemu pomarańczowego z drobno posiekan± skórk±

- 150 g drobnego cukru

- 2 jajka, rozkłócone

- 150 g m±ki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło włożyć do rondla z grubym dnem i roztopić na małym ogniu. Dodać kawałki czekolady, chwilę odczekać, zdj±ć rondel z ognia i wymieszać drewnian± łyżk± na gładk± masę. Lekko wystudzić masę, a następnie dodać dżem, cukier i jajka. Wymieszać dokładnie, następnie dodawać małymi porcjami m±kę z proszkiem do pieczenia i dokładnie utrzeć.

Przełożyć do tortownicy (¶r.20 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej m±k±.

Piec w temp. 180°C przez ok. 45-50 min.

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli



¶roda, 05 lutego 2014, cool_justo

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/06 14:35:17
Mmm, musiało smakować cudownie :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl