Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowa Pavlova

Pyszna, czekoladowa beza, chrupiąca z zewnątrz, w środku miękka i rozpływająca się. Z dodatkiem bitej śmietany z kakao, kawałkami gorzkiej czekolady i świeżymi owocami sezonowymi, u mnie z borówkami i malinami.

 

Czekoladowa Pavlova 

 

Składniki na blat bezowy:

6 białek

300g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

szczypta soli

 

Płaską, dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka wlać do miski,dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać łyżeczkę octu, chwilę ubijać. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż masa zacznie błyszczeć.

Dodać mąkę ziemniaczaną,przesiane kakao, zmiksować.

Wyłożyć masę na papier do pieczenia i uformować okręg, podwyższając lekko brzegi.

Piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie w temperaturze 140 stopni przez kolejne 90 minut. ( środkowy poziom piekarnika)

Wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na całą noc.

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% , schłodzonej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka kakao

100 g gorzkiej czekolady, startej na wiórki

maliny, borówki

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i kakao. Delikatnie wmieszać wiórki czekoladowe.

Krem przełozyć na blat bezowy, posypać owocami.

 

Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

 

 

 

 

wtorek, 30 lipca 2013, cool_justo

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/30 21:37:26
wygląda rewelacyjnie:)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl